Hlavní obsah

Vážený Ještěre, drahý Petře Bezruči!

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vážený Ještěre, drahý Petře Bezruči! Právě takto začíná jeden z mnoha stovek dopisů, kterými příznivci zaplavovali slezského básníka v době jeho devadesátých narozenin 15. září 1957. I s uvedeným dopisem se mohou seznámit návštěvníci právě probíhající výstavy v Ostravském muzeu.

Foto: Josef Zajíc

Z výstavy: Kresba Karla Svolinského. 8.5.2013

Článek

Od 2. května je v Ostravském muzeu k vidění výstava: Vážený Ještěre, drahý Petře Bezruči!, která představuje Petra Bezruče trochu jinak.

Básník Petr Bezruč se narodil 15. září 1867 v Opavě a zemřel 17. února 1958 v Olomouci. V roce 1881 pracoval jako poštovní úředník v Místku (Frýdek-Místek). Díky svému příteli učiteli, divadelníkovi a vlastenci Ondřeji Boleslavu Petrovi se seznamuje s literaturou a na vycházkách a delších výletech po krajině okolí Těšínska se seznamuje se životem místních lidí.

V roce 1909 vychází poprvé jeho sbírka básní pod názvem Slezské písně vydané Spolkem českých bibliofilů v grafické úpravě Vojtěcha Preissiga. V tomto vydání sbírka obsahuje 45 básní. V každém dalším vydání je nová báseň přidaná. V roce 1930 je vydána samostatná truchlivá báseň Stužkonoska modrá. Ve své tvorbě Bezruč využíval jednu z nejúčinnějších forem - baladu.

Proč přezdívka starý Ještěr? Proč byl Petr Bezruč takto titulován, je možné se dovědět v Ostravském muzeu. Lze si prohlédnout vyobrazení básníka coby ještěra v desítkách kreseb, tisků, karikatur, exlibris, publikací, knižních ilustrací, komiksů a pohlednic.

Autory prací jsou například známí výtvarníci Karel Otáhal, Jan Tříska, Vlasta Ambrožová, Antonín Kameník a další, ale rovněž i amatérští nadšenci a přátele Petra Bezruče. Většina vystavených artefaktů pochází ze sbírky Literární památky prostějovského muzea. Mnohé překvapí svou nápaditostí a barevností, jiné zas prostou jednoduchostí. Petr Bezruč sám značku stylizovaného ještěra používal někdy místo svého podpisu.

Autorkou výstavy je PhDr. Marie Dokoupilová, historička, Muzea Prostějovska. Kurátorka výstavy: Mgr. Markéta Palowská, etnografka, Ostravského muzea.

Výstava potrvá do 31. srpna 2013 a nachází se ve dvou místnostech v přízemí Ostravského muzea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám