Hlavní obsah

Varhany na zámku Skalka opět ožily

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když kdysi při kladení základního kamene Národního divadla řekl Bedřich Smetana větu: „V hudbě život Čechů“, jistě moc dobře věděl, o čem mluví.

Foto: Dana Ehlová
Článek

Tato slova byla příznačná i pro malý, ale o to působivější koncert, při němž se v pátek 27. května po více než padesáti letech rozeznělo 250 píšťal zrekonstruovaných varhan v kapli zámku Skalka v Podbřezí na Rychnovsku.

Díky umění diecézního organologa Královéhradecké diecéze a vynikajícího koncertního varhaníka prof. Václava Uhlíře, který se odborně podílel na záchraně nástroje, pocházejícího z poloviny 19. století, zazněly skladby Bacha, Mozarta a dalších velikánů, ale také také improvizace na hudbu seriálu F. L. Věk a muzikálu My Fair Lady.

Areál zámku, v němž se nacházi i Machovcova myslivna, známá z románu Temno od Aloise Jiráska, byl na konci 90. let minulého století v katastrofálním stavu. Dnes slouží komerčním účelům a především zásluhou současných vlastníků firmy AZ-SATELIT se jej podařilo zachránit.

Více než 10 let probíhající náročnou rekonstrukci zámku, myslivny, parku a neposlední řadě i kapličky a v ní umístěných varhan, ocenil na úvod koncertu i ředitel Vlastivědného muzea v Dobrušce Jiří Mach.  

Reklama

Výběr článků

Načítám