Hlavní obsah

Varhany, na které hrával cestovatel Hanzelka, dnes najdete v Písku

Novinky, Petr Hejna

Jiří Hanzelka na varhany nejen hrával, ale nechal si je přímo postavit do své pražské vily. Byl zapáleným cestovatelem, ale i aktivním milovníkem hudby. Řízením osudu jeho nástroj skončil v Písku v koncertní síni Trojice, kde stále slouží umělcům a jejich zvuk těší publikum i dotváří atmosféru síně.

Foto: Petr Hejna

kostel Nejsvětější Trojice

Článek

Cestovatelé Hanzelka a Zikmund žili krátce poblíž sebe ve Zlíně. Architekt Z. Plesník navrhl pro Hanzelku vilu, usazenou do svahu na Nivách, k jejíž robustnosti přispěla i cestovatelova hráčská vášeň - ne však v hazardních hrách, ale ve hře na varhany. Tehdy byly do vily umístěny varhany zapůjčené pražským profesorem Jiřím Reinbergerem. Řešení obytných prostor domu vycházelo z vlnových délek tónů varhan.

Jiří Hanzelka s rodinou se do vily nastěhoval roku 1956, avšak po dvou letech přesídlil do Prahy, aby jeho manželka mohl být nablízku svým rodičům. Vilu předal státu s tím, že mu na oplátku byla přislíbena finanční podpora na cestu do Oceánie a Asie, vymínil si závazek využití objektu pro potřeby dětí. Přítel Zikmund mu na polovinu kupní ceny vily sám přispěl. 

Do pražské vily si nechal postavit koncem 60. let vlastní nástroj, navržený právě J. Reinbergerem. Po roce 1968 se cestovatelská dvojice přestala těšit přízni politiků, s životním posláním - cestováním, měli oba konec, knihy potají mizely z pultů kamsi do stoupy, v televizi, plné radostně staronový režim opěvujících bezvýznamných osobností, pro ně nebylo pochopitelně místo.

Živitel rodiny s dvěma dětmi se dostal do finančních nesnází, a první, co mu umožnilo důstojně o blízké pečovat, byl prodej milovaných varhan. Tak se koupí roku 1983 ocitly v majetku města Písku a byly upraveny a osazeny do písecké Trojice, umístěné kousek nad Kamenným mostem na levém břehu Otavy. 

Velkou práci zde odvedli otec a syn Hegerové z Hořovic u Berouna, slavnostní první koncert zde za Hanzelkovy přítomnosti odehrál profesor Milan Šlechta, cestovatel si pochvaloval akustiku sálu, kde nástroj zněl ještě lépe než ve vile, pro kterou byl konstruován.

Roku 2002 postihly Písek povodně, hřbitov hned u řeky byl tak říkajíc první na ráně. Voda strhla část obvodové zdi, smetla náhrobky slavných a vtrhla do Trojice. Nebyly ušetřeny ani varhany, zejména jejich hrací stůl s a měchy. Jen zázrakem se voda zastavila deset centimetrů nad vzdušnicí, s píšťalami. S opravou se muselo vyčkat, až kostel vyschne, ujal se jí pokračovatel firmy varhanář Ing. Miroslav Heger, s nástrojem seznámený od jeho usazení zde i údržby.

Pietní hřbitov je jednou z mnoha památek turisty oblíbeného města na Otavě, jsou zde umístěny náhrobní desky slavných osob s Pískem spjatých, jako třeba Otakara Ševčíka nebo Augusta Sedláčka. Kostel Nejsvětější Trojice, v kterém se koncertní síň nachází, je pozdně gotická stavba z 16. století s dobře dochovanou, zdobně vyřezávanou renesanční kazatelnou. Okolní hřbitov od roku 1950 rozhodnutím o zrušení neslouží pohřbívání, od roku 1973 byl přebudován na zpřístupněné pietní místo. 

Síň s varhanami, ve správě CKPísek, slouží kulturním akcím, jako např.: varhanní koncerty (VIDEO), poetické večery, jazz (VIDEO), worldmusic (VIDEO), jako poslední zde dostal prostor i rock pro náročné (VIDEO).

Po roce 1989 Hanzelka opět mohl vyjet za hranice. Při seznámení s Jamesem H. Ottawayem jr. se mu zmínil i o prodaných varhanách. Syn majitele Wall Street Journal mu nabídl zakoupení elektronických varhan, které cestovatel přijal s podmínkou odkazu pražské HAMU. Velkoryse je předal škole ještě za svého života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám