Hlavní obsah

Varhanní duety pro milovníky chrámové hudby

Novinky, Zuzana Rožková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedinečný a výjimečný varhanní koncert se uskuteční ve středu 25. května od 19.30 hodin v Chrámu Panny Marie Sněžné na Jungmannově náměstí v Praze 1.

Foto: Zuzana Rožková

Chrám Panny Marie Sněžné

Článek

Kdo se jednou pozastaví v úžasu a  údivu nad monumentálním zvukem varhan, znějícím chrámovou lodí, stane se již navždy milovníkem varhanních koncertů. Právě těmto posluchačům, a samozřejmě nejen jim, nabízí Nadační fond na podporu vážné hudby ve spolupráci s Mezinárodní společností Antonína Dvořáka (www.interdvoraksoc.cz)  středeční koncert.

Hudební událost proběhne při příležitosti a v rámci cyklu Americké jaro 2011, který Mezinárodní společnost Antonína Dvořáka pořádá po celé České republice již několikátým rokem. Záměrem cyklu je nejen představení umělců obou zemí, Američané vystupují u nás a čeští umělci naopak ve Spojených státech amerických, ale v mnoha případech i jejich účinkování na společném koncertním pódiu. V případě pražského koncertu se nesetkají na pódiu, nýbrž na kostelním kůru. V chrámu Panny Marie Sněžné bude vystupovat mladý český varhaník Přemysl Kšica a velmi známá americká varhanice Joan DeVee Dixon.

Na programu koncertu budou především varhanní duety, což je poměrně ojedinělé a neobvyklé. Slýcháme mnohé skladby v úpravách pro dva klavíristy nebo pro dva klavíry, ale aby klávesový manuál varhan ovládaly čtyři ruce a pedálovou klaviaturu čtyři nohy, to se  nestává často. Díky úpravám méně i více známých děl pro dva hráče se  posluchači navíc mohou nechat překvapit bohatými zvukovými kombinacemi.

Zazní díla evropských autorů J. S. Bacha, W. A. Mozarta, F. Mendelssohna-Bartholdyho a také tradiční černošské spirituály, u kterých je autorkou varhanních stylizací sama interpretka, paní Dixon.

Pozvánku s programem najdete na www.nfpodporahudby.cz a můžete se těšit na mimořádný hudební zážitek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám