Hlavní obsah

Vánoční témata Marie Fischerové-Kvěchové

Novinky, Miroslav Moravec

Milovníci a znalci výtvarného umění dobře vědí, o čem je řeč, dalším připomeneme, že česká malířka a ilustrátorka Marie Fischerová-Kvěchová (24. března 1892, Kutná Hora - 2. června 1984, Černošice) je vedle Josefa Lady umělkyně vskutku národní.

Foto: Miroslav Moravec
Článek

Absolventka Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze je známá především jako autorka a ilustrátorka knih pro dětí, věnovala se též figurální a portrétní tvorbě, zvládala i krajinomalbu či sgrafita, byla zdatnou textilní výtvarnicí. Její dílo našlo uplatnění i v užitém umění.

Častou inspirací bylo Marii Fischerové-Kvěchové lidové umění, které uplatnila ve spoustě studií a kreseb lidových krojů či v ilustracích lidových písní. Její tvorba, především grafika a pohlednice, jsou dodnes cenným sběratelským artiklem.

Finančně dostupné jsou především faksimile kreseb a kvašů dle originálních grafik, které se předloze, vyvedené na ručním papíru a opatřeny číslováním, stávají nejenom hezkým a uměleckým dárkem, ale i vhodným dekoračním doplňkem dětského pokoje, či jiného rodinného interiéru v rámci doslova několika desetikorun.

Děti jsou středobodem mého vesmíru...

V tomto smyslu se svěřila svého času v jednom z dopisů Janu Preislerovi, svému profesorovi z UMPRUM. Nepřeháněla, díky svému muži, lékaři Janu Fischerovi, se dostala do prostředí nemocnice, kde vznikaly její první kresby novorozenců.

Manželé měli spolu tři děti, holčičky a zprvu především těm pro radost kreslila nejrůznější venkovské výjevy a obrázky, kde se to hemžilo husopaskami, kluky v záplatovaných kalhotách, králíčky a kůzlaty...

Její milé až něžné ilustrace známe kupříkladu z Babičky Boženy Němcové nebo Broučků Jana Karafiáta. Kreslila a malovala ale i nástěnné obrazy pro školy, dokonce vytvářela návrhy dětského oblečení a jídelních servisů, vystřihovací dětské panenky, navrhovala obrázky na hrací kostky pro nejmenší.

Marie Fischerová-Kvěchová se nevyhýbala ani tradičním křesťanským hodnotám a především pro děti malovala nejrůznější roztomilé buclaté andělíčky či Madony a vystřihovací betlém.

U stromečku, Spící Ježíšek, Na saních nebo Lidové koledy

V tvorbě pro děti vždy Marie Fischerová-Kvěchová předčila své vrstevníky a kumštýřské kolegy. Její líbezné obrázky mají nezaměnitelný rukopis a malířský charakter. Každé dílko rozdává radost a pohodu, čiší z něho laskavost i láska k našim nejmenším.

V současném čase předštědrovečerním pak jen můžeme poradit váhajícím, trápících se otázkou, čím oblažit, potěšit či obdarovat své drahé, jednoduchou nápovědou: Věnujte faksimile originálních akvarelů Marie Fischerové-Kvěchové s tematikou Vánoc. Jedná se o speciální polygrafické zpracování originálních akvarelů z konce třicátých let, především z roku 1937, dnes již rovněž sběratelskou záležitost. Vycházejí v edici Miraculum Octavum Mundi a exkluzívně je nabízí a prodává internetová Galerii myrro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám