Hlavní obsah

Vánoční strom na Prokešově náměstí v Ostravě rozsvítili andělé

Novinky, Josef Zajíc

U Nové radnice v Ostravě na Prokešově náměstí bylo od odpoledních hodin veselo. Byla zima, mráz, ale bylo veselo. Město připravilo občanům v předvečer adventu 1. prosince bohatý program.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 1.12.2018 Anděly přivolala úderem na zvonkohru primátor města Ostravy Tomáš Macura.

Článek

Již od 15.00 hodin hrála na pódiu vynikající hudba kapely Theatre Brass Quintet se zpěvačkou Simonou Mrázovou. Hudbu vystřídalo veselé a interaktivní vystoupení pro děti s Poppy a s Adélkou. Představení nebylo jen pro děti, ale i s dětmi.

Zima byla ještě větší, drobně sněžilo. Třímetrové hodinové ručičky lehce poskakovaly minutu po minutě. Bylo patnáct minut před osmnáctou hodinou, když moderátor Aleš Petrič přivítal na pódiu primátora Tomáše Macuru.

Ten návštěvníky, kteří již zaplnili celé náměstí, pozdravil, popřál jim pěkné vánoční svátky a úderem do zvonkohry přivolal anděly, kteří předvedli špičkovou andělskou show ve výšce 30 metů nad hlavami návštěvníků. Jejich produkci doplňoval živý zpěv dalších andělů. 

„V takových výškách a i v zimě jsme zvyklé předvádět své umění. Jsme členky Cirkusu trochu jinak, který sídlí v Ostravě. Jsme vlastně společnost, která se zabývá novým cirkusem, což znamená cirkus bez zvířat orientovaný na akrobaty, žongléry a artisty. Dnes jste viděli Dream show, což je akrobacie ve výškách. Já jsem předváděla program v kostce a Leona Macurová na šále. Tanec na pódiu předvedla Viktorie Georgiev. S Cirkusem trochu jinak vystupujeme po celé republice. S programem jezdíme i po Evropě, například letos jsme byli v Řecku či v Bulharsku. Nyní se připravujeme na Mezinárodní cikrusový festival Cirkulum, který se uskuteční v roce 2019 v Ostravě-Porubě,” informovala Alžběta Moravcová. 

Velká ručička radničních hodin klapla na dvanáctce, malá se udržela na šestce - a tu se za znění koled rozsvítil desetimetrový vánoční strom a celá vánoční výzdoba Prokešova náměstí. Lidé spolu s hudbou zpívali koledy Tichá noc, Štědrej večer nastal, Nesem Vám noviny a další.

V doprovodném programu se opět myslelo na děti. Pro ně byl připraven kreativní program ve výtvarných dílničkách, který pro ně připravili pedagogové z ostravských středisek volné času z Moravské Ostravy a Přívozu, z Poruby, Zábřehu a Mariánských Hor. 

Své výrobky v rámci sobotního programu prodávaly chráněné dílny: MENS SANA, Výrobní družstvo krabičky, Sociální podnik HANIČKA, Charita sv. Alexandra. Nabízely široký sortiment výrobků z textilu, dřeva, keramiky a kůže, které vyrobili jejich klienti.

Občerstvení nabízelo návštěvníkům Mental Café a Spirála. V nabídce bylo svařené víno, medovina, punč pro děti i dospělé, vánoční cukroví, perníčky, vánoční cupcakes nebo chleba se škvarky. Zájemci si mohli vyjet na radniční věž a podívat se na večerní Ostravu a zářící vánoční strom s okolní výzdobou.

„Vánoční výzdoba, kterou si obyvatelé města vybrali v internetové anketě, bude zdobit Prokešovo náměstí až do 6. ledna. Celkem na výzdobu bylo použito 3,7 kilometru světelných řetězů se 44 tisíci diodami. Umělý desetimetrový vánoční strom zdobí 250 koulí a řetěz dlouhý 600 metrů," informovala Andrea Vojkovská, tisková mluvčí Magistrátu města Ostravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám