Hlavní obsah

Vánoce v Muzeu Brněnska

Novinky, Petra Svobodová

Ve svátečním čase na konci roku 2018 můžete navštívit některou ze stálých muzejních expozic nebo aktuálních výstav, které jsou k vidění na pobočkách Muzea Brněnska.

Foto: Archiv Muzea Brněnska

Výstava v Podhoráckém muzeu v Předklášteří

Článek

Muzeum ve Šlapanicích prezentuje výstavu Očima ženy – Osudové i všední dny stoleté republiky v životě žen, která zachycuje proměny života žen za posledních sto let. Všímá si ženského emancipačního hnutí, připomíná první političky, ženy zapojené v druhém a třetím odboji i ženy-umělkyně. Pozornost je věnována také osobnosti zakladatele samostatného československého státu T. G. Masaryka, jeho osudovým láskám i jeho názorům na ženy.  

Památník písemnictví na Moravě v Rajhradě připravil výstavu věnovanou vánočním zvykům v Evropě nazvanou Příběh Vánoc. Další výstava Vlajky vlajte! Státní symboly včera a dnes se vážně i nevážně věnuje podstatě, formám a symbolům české a československé státnosti. Vedle zachycení vývoje a proměn, včetně problematiky symbolů zemských a moravských, dostalo prostor také současné umění, inspirované československou státní vlajkou.  

Muzeum v Ivančicích nabízí výstavu Technické hračky připravenou ve spolupráci s Muzeem hraček v Rychnově nad Kněžnou. Výstava nahlíží do světa technických hraček z období od konce 19. století do 80. let 20. století. Uvidíte zde nejen hračky pro chlapce - autíčka, vláčky, lodičky, vesmírná vozidla, ale i pro děvčata – šicí stroje, pračky, vysavače a jiné.

Podhorácké muzeum v Předklášteří připravilo výstavu Život v měšťanské domácnosti po první světové válce, která představuje prostředí zámožné rodiny v Tišnově, do níž výrazně vstoupily politické události po ukončení válečného konfliktu.

V galerii Celnice v areálu vily Löw-Beer v Brně je pouze do konce letošního roku k vidění výstava Textilní firma Mořic Fuhrmann 1918-1948, která se zabývá dramatickými osudy rodiny brněnských podnikatelů židovského původu Fuhrmannů v období první republiky, za války i po ní. Výstavu doplňují unikátní historické fotografie a nově objevené dokumenty.

Pobočky Muzea Brněnska mají otevřeno pro veřejnost v termínu od 27. do 30. prosince 2018.   

Reklama

Výběr článků

Načítám