Hlavní obsah

Vánoce na Šumavě aneb Jak si zpříjemnit nejkrásnější svátky

Novinky, Jan Kaše
Aktualizováno

Vyzdobená náměstí, světýlka různých barev a hlavně sníh. Ještě minulý týden byla na Šumavě přímo ideální vánoční atmosféra. Bohužel tradiční obleva překazila veškeré naděje na bílé Vánoce. To však není důvodem k pochmurné náladě. Vždyť nejkrásnější svátky v roce budou takové, jaké si je vytvoříme.

Foto: Jan Kaše

Mouřenec

Článek

A vůbec nezáleží na počasí, množství dárků a mnohdy nesmyslných nákupech v supermarketech. Na Šumavě je připraveno několik lákadel, jak si užít Vánoce trochu jinak.

Štědrá hodinka na Mouřenci

Řeč je samozřejmě o kostelu sv. Mořice na Mouřenci, kde se natáčela například pohádka režiséra Jiřího Stracha Anděl Páně. Díky nadšencům ze sdružení Přátelé Mouřence můžete zavítat na toto zvláštní až tajemné místo i v nadcházejících dnech.

V neděli 23. prosince zde proběhne čtvrtý advent se skupinou Memento. Nebude chybět již tradiční Štědrá hodinka (od 11.00 – 12.00 hod.), při níž si Vánoce vychutnáme všemi smysly.

„Vánoce uslyšíme, uvidíme, ucítíme, ochutnáme a budeme si na ně moci i sáhnout,“ slibuje Lukáš Milota z pořádajícího spolku Přátelé Mouřence.

A jak k tomu všemu dojde? Proběhne zpívání koled, návštěvníci si budou moci poslechnout vyprávění o slavení Vánoc na Šumavě, nebude chybět ochutnávka cukroví, vánočky či svařáku, zavoní františek a jehličí. Také proběhne prodej drobných vánočních dárků a můžete přinést dárky pro seniory ze sušického domova důchodců. Ve středu 26. prosince pak proběhnou Mouřenecké dětské Vánoce.

Vánoční koncert v horské synagoze

Ve čtvrtek 27. prosince od 18 hodin se v Horské synagoze v Hartmanicích uskuteční tradiční vánoční koncert hudebního uskupení Elias, které se zaměřuje především na zpěv amerických spirituálů ve vícehlasých úpravách, a to jak v čistě vokální podobě, tak i s doprovodem nástrojů jako je kytara, baskytara, klarinet nebo saxofon.

A v sobotu 29. prosince od 18 hodin bude pokračuje projekt Kino Synagoga. Tentokrát bude promítnut snímek Transport z ráje, natočený podle knihy Arnošta Lustiga Noc a naděje.

Vánoční Kašperk

Pozadu nezůstává ani hrad Kašperk. Pro děti jsou v období od 28. prosince připraveny interaktivní výpravy do hradu, kde budou šermovat, psát na skriptoriu, zkoušet dvorské chování, tancovat, skládat pečeť Karla IV. a střílet z luku pod vedením Karla Ešnera a jeho družiny (výpravy se budou konat 28. – 31. 12. 2018 v časech: 11.45; 14.45 hod.).  

Vánoční Otava

Ve středu 26. prosince se uskuteční již devátý ročník Vánočního splutí Otavy za účasti kytarového virtuosa Lubomíra Brabce.

„Vody vzhledem k dešťům je dostatek, tak doufejme, že nám to snad vydrží. Doufáme, že účast splouvajících i přihlížejících bude stejná snad i početnější než předešlých ročnících,“ uvádí se v pozvánce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám