Hlavní obsah

Vaňkovkou zněly písně Honzy Nedvěda v jazzové podobě

Novinky, Jiří Smutný

V rámci letní multižánrové přehlídky Vaňkovka Fest se v sobotu 15. července v Brně představila hudební skupina Vilém Spilka Quartet. Jazzová kapela vystoupila s pořadem Písně Honzy Nedvěda.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Nápad upravit známé Nedvědovy písně do jazzové polohy vysvětlil kapelník a kytarista Vilém Spilka: „Hudba Honzy Nedvěda a Brontosaurů byla součástí mého zálesáckého dětství. Když se oprostíte od místy kýčovitých a někdy poněkud naivních textů, zbyde melodie, a tu Honza Nedvěd prostě napsat umí.“

A protože nikomu z kapely není cizí improvizace a schopnost upravovat známé melodie do jazzového kabátu, podařilo se záměr zrealizovat. Nedvědovy melodie písní Podvod, Ptáčata, Růže z papíru, Stánky, Tulácký ráno, Zrnka, Na kameni kámen a Hejna včel Vilém Spilka Quartet koncem minulého roku vydal na svém prvním albu Podvod.

Skupina vznikla v roce 2013 jako další hudební aktivita dvojice Vilém Spilka a Radek Zapadlo. Oba hrají již v seskupeních Unity Quartet, Two-Generation Trio nebo Kvarteto Vincence Kummera. Kytaristu Spilku a saxofonistu Zapadla doplňují kontrabasista Vlastimil Trllo a bubeník Martin Kleibl.

Koncert v Brně navštívila spousta zájemců a příznivců skupiny, Honzy Nedvěda a jazzu. Je jen škoda, že pořadatelé nemysleli na starší a zdravotně hendikepované posluchače. Všichni museli akci absolvovat vestoje a ne každý to dlouho vydržel, tím spíš, že koncert začal s téměř půlhodinovým zpožděním.

Reklama

Výběr článků

Načítám