Hlavní obsah

Války a Josef II. nepřáli ani kdysi nádhernému klášteru v Doksanech

Novinky, Vratislav Konečný

Klášterní komplex u Terezína při silnici na Litoměřice vypadá jako „barák na odstřel“. Projděte oprýskaným barokním průčelím přes obrovské nádvoří až do nitra stavby. Přes léto je zde stálá průvodcovská služba, se kterou je možná prohlídka kostela a krypty s apsidou, pozůstatku románské baziliky.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Do školy zde chodila Anežka Česká

Jedinečnou památku lze navštívit i mimo oficiální návštěvní dobu, kontakt najdete na níže uvedeném webu. Sloupovím klenutá prostora  je velice působivá svou strohostí, přitom ale je kolem vás mnoho zdobných prvků. V kryptě se scházely řeholnice k modlitbám.

Když byl v Praze na Strahově v roce 1140 založen první premonstrátský klášter, kněžna Gertruda, manželka kníže Vladislava II. nechala zbudovat doksanský klášter. Byl  vystavěn v letech 1144-1145 nedaleko knížecího dvorce.

K osídlení povolal panovník spolu s arcibiskupem Zdíkem řeholnice z porýnského Dunewaldu. Řádové sestry zde vychovávaly dcery z předních českých rodů, mezi nimi byla i neznámější česká světice Anežka. Gertruda je v Doksanech pochována. Původně dřevěná stavba se postupně rozrostla v obrovský komplex budov, hlavně hospodářských.

Kališníci pálili pod jednou

Obdobím největší slávy bylo 13. a 14. století. První ránu klášteru zasadili husité, nejdřív ho oblehli, poté vypálili. Kdo nepřísahal pod obojí, šel na pravdu boží. Po jejich řádění se vrátily tři sestry, které Žižkovi lidé nechytili. Sestry jsou i ve znaku kláštera.  

Když se řád vzpamatoval a obnovil činnost, přišla třicetiletá válka. Znovu se drancovalo a zapalovalo. I to klášter přežil, v letech 1710-1720 byl přestavěn v barokní podobě. Z té doby pochází i přestavba kostela Narození Panny Marie s nádhernou vnitřní výzdobou. Skvostný je barokní oltář od Františka Preise s Brandlovými obrazy.

Císař Josef si počínal mírněji než kališníci, ale většinu klášterů také dal zavřít. Stalo se v roce 1782. Klášter byl přeměněn na  lazaret, kasárna a nakonec na zámek s rozsáhlým anglickým parkem. 

Po druhé světové válce zde hospodařilo JZD Roudnice. Jeho „činnost“ bude patrná hodně dlouho. V roce 1998 se premonstrátky do kláštera vrátily.  

Doksany jsou svou mohutností jedním z největších barokních komplexů u nás. Jsou na tom ale podobě jako například Plasy. Pro svou mohutnost nemají využití. Také tím, že už kolem neprochází hlavní komunikace na Litoměřice, zájem o jejich návštěvu není zdaleka tak velký, jak by si zasluhoval.

Prohlídku je možno domluvit přímo na mobilním telefonu 736466799.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám