Hlavní obsah

Valentýnské motání přineslo dostatek pohybu i zajímavé zábavy

Novinky, Stanislava Dvořáková
Aktualizováno

Svátek sv. Valentýna se v Ústí nad Orlicí slavil v různých podobách. Mimo jednotlivců se zapojili sportovci, ale také transfuzní oddělení Orlickoústecké nemocnice i chata Hvězda na Andrlově chlumu nabídkou svátečního stolu s netradiční nabídkou menu celého světa.

Foto: Stanislava Dvořáková

Přes hory, přes doly, houštinami i tmavým zákoutím vedla trasa orientačního běhu.

Článek

Základním citem v lidském životě se stala láska. Svátek oslavující tento jedinečný lidský cit je den sv. Valentýna. I když je tento den opředen řadou legend a příběhů, sv. Valentýn je skutečná historická postava.

Katolický kněz, který v Římě tajně oddával mladé páry, se stal patronem zamilovaných na celém světě. Svátek 14. února se však rozšířil až počátkem 20. století. U nás se začal slavit po roce 1989. Postupem let se neslaví pouze v úzkém kruhu, ale stal se námětem různých akcí.

Poslání všeobecné lásky využilo v pátek 10. února transfuzní oddělení Orlickoústecké nemocnice k akci nazvané Kdo miluje, daruje krev, jejímž cílem bylo rozšířit stárnoucí registr dárců krve. Celkem přišlo 61 dárců, nově bylo získáno 15.

V sobotu 11. února Klub orientačního běhu v Ústí nad Orlicí připravil v duchu této slavnostní atmosféry Valentýnské motání s netradiční trasou nočního zápolení.

Sníh, led, tma ulic Kerhartic, přilehlé louky i břehu Tiché Orlice byly dějištěm 8. ročníku prestižního orientačního běhu. Na hromadný start v 18 hodin se tentokrát postavilo pouze 30 závodníků, což bylo pro pořadatele zklamáním, když v minulých letech to bylo vždy kolem 60 účastníků. Přitom se pro dospělé jedná užít si sport a zábavu, pro děti dobrodružství.

Tempo pohybu v neznámém terénu podle mapy si každý určuje sám, takže závod je i příjemnou relaxací, i když vidina putovního poháru pro mnohé je hnací silou k dosažení nejlepšího času. Zpříjemněním závodního vypětí po označení daného množství kontrol je povinné občerstvení ostřejším mokem, pro děti a řidiče sušenkou a džusem. Závod pak končí přípitkem a postavením prázdného pohárku na cílový stůl.

Zázemím se stala tělocvična Sokola v Kerharticích, kde byly ředitelem Kamilem Koblížkem a hlavním rozhodčím Pavlem Procházkou uděleny všem účastníkům upomínkové listy a drobné ceny. Na trojici nejlepších v každé kategorii pak čekal putovní pohár, diplom a šampaňské.

Mezi závodníky z Rychnova nad Kněžnou, Žamberka, Dobrušky, Vamberka, Lanškrouna a Ústí nad Orlicí putovní pohár v kategorii Elite mladších dívek získala Tereza Filipová z Rychnova nad Kněžnou (s časem 22,38) před Terezou Brožkovou (23,58) a Viktorii Holubářovou (24,22) - obě z Ústí nad Orlicí.

V kategorii Elite mladších hochů 1. místo a putovní pohár z minulého roku obhájil Vojtěch Moskva ze Žamberka (15,18) před Davidem Černíkem z Dobrušky (18,00) a Ondřejem Pávkem z Ústí nad Orlicí (21,25).

Z devíti závodnic v kategorii Elite ženy putovní pohár získala Anna Kopecká z Kunvaldu (27,28) před Lucií Brožkovou (32,27) z Ústí nad Orlicí a Ivanou Filipovou (36,47) z Rychnova nad Kněžnou.

V kategorii Elite muži z třinácti účastníků se držitelem putovního poháru stal Šimon Smutný (26,58) z Vamberka, 2. místo obsadil Roman Moskva (27,13) ze Žamberka a 3. místo David Pokorný (27,19) z Rychnova nad Kněžnou.

Závod skončil, ale kdo chce v oslavách pokračovat, může se na Andrlově chlumu v chatě Hvězda od 14. do 19. února účastnit netradiční valentýnské ochutnávky exotického menu celého světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám