Hlavní obsah

Valentýnské motání orientační běžci úspěšně zvládli

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 22. února Klub orientačního běhu Ústí nad Orlicí odstartoval již 11. ročník legendárního ústeckého nočního orientačního běhu středem města pod poetickým názvem Valentýnské motání.

Foto: Stanislava Dvořáková

Držitelé putovního poháru Valentýnského motání roku 2020 - Jan Fátor, Anežka Pokorná, Vojtěch Moskva a Jana Zapletalová.

Článek

I sportovní závod může mít zábavné poslání. Jedná-li se pak o úvod do nové sezony, je slavnostní uvedení vítaným zpestřením. A tak svátek Valentýna přispěl neobvyklému průběhu závodu, který se navíc stal tradicí.

Závod s lákavým označením Valentýnské motání láká sportovce užít si sportu a zábavy na netradiční trase nočního zápolení a dětským závodníkům přináší naplnění touhy po dobrodružství.

V letošním roce na hromadný start v 18 hodin s neobvyklou únorovou teplotou +10°C s větrem 4m/s nastoupilo 42 závodníků z řad místních sportovců a okolí, z Rychnova nad Kněžnou, Dobrušky, Žamberka, České Třebové, včetně vzdálenějších Pardubic a Hradce Králové.

Stavitelé trati z řad členů KOB, ředitel závodu Karel Koblížek a Pavel Procházka, připravili trasu vedoucí středem města a podměstím s patnácti kontrolami, které se obíhaly systémem 5-4-3-2-1 s povinnými návraty do prostoru startu na občerstvení pohárkem ostřejšího moku dle bohatého výběru. Dětem bylo podáváno občerstvení s jablečným moštem a sušenkou. Tato možnost byla určena i řidičům, kteří přijeli svými vozidly. Konec závodu a zastavení časomíry bylo dáno postavením prázdného pohárku na cílový stůl.

I přes záludné motání v potemnělých ulicích a zákoutích města nikdo nezabloudil. Závodníci vybavení mapou, svítilnou nebo čelovkou, startovním průkazem a kleštičkami pro označení splněných kontrol zápasili s časem a vidinou zisku putovního poháru. Rychlost v neznámém terénu si však každý mohl zvolit sám i s pojetím pouhé příjemné zábavy. Z tohoto důvodu byla akce vhodná i pro začátečníky včetně příchozí veřejnosti.

Závěr závodu probíhal ve společenské místnosti hotelu Poprad, kde po kontrole správnosti označení startovních průkazů a docíleného času hlavním rozhodčím bylo vyhlášeno pořadí závodníků.

V kategorii Mladší elite, kde startovaly 4 dívky, zvítězila Jana Zapletalová z Ústí nad Orlicí, a mezi 4 chlapci Vojtěch Moskva ze Žamberka. Odměnou byl malý putovní pohár, diplom, bobby dubble a sladké želé.

V kategorii Elite ženy startovalo 15 závodnic a putovní pohár získala Anežka Pokorná z Ústí nad Orlicí před Agátou Moskvovou ze Žamberka a Zuzanou Morávkovou z Rychnova nad Kněžnou.

V kategorii Elite muži mezi 19 závodníky putovní pohár opět získal několikanásobný vítěz Jan Fátor z Hradce Králové před dvěma účastníky ze Žamberka, Janem Moravcem a Romanem Moskvou.

První tři místa byla navíc odměna lahví šampaňského, všichni pak obdrželi upomínkové diplomy a drobné ceny.

Reklama

Výběr článků

Načítám