Hlavní obsah

Váleční veteráni vyjádřili podporu Plzni. Ta je zve ke sledování živého vysílání

Novinky, Redakce Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké pochopení vyjádřili váleční veteráni se zrušením Slavností svobody v Plzni. Ta jim nyní jako symbol poděkování a ochrany posílá ručně šité roušky a zve je ke sledování živého vysílání

Foto: www.plzen.eu

Roušky pro veterány.

Článek

Velké pochopení a podporu vyjádřili Plzni američtí váleční veteráni, kteří v květnu 1945 osvobodili západní Čechy pod vedením generála Pattona. Poté, co musela letos Plzeň kvůli koronavirové pandemii zrušit chystané výroční květnové Slavnosti svobody a tuto skutečnost veteránům s lítostí oznámit, přišly od nich z Ameriky povzbuzující dopisy plné naděje a příslibů, že se pokusí přijet na oslavy v roce 2021.

Vzhledem k tomu, že nyní těžce bojují s nákazou i Spojené státy americké, reaguje Plzeň na vstřícná slova veteránů, myslí na ně v těžkých chvílích a jako poděkování za jejich pochopení jim nyní posílá speciální balíčky s ručně šitými látkovými rouškami od plzeňských švadlenek a pozdravem.

Jako malou útěchu za zrušené velké oslavy město také připravuje na neděli 3. května online vysílání se zajímavými rozhovory, dokumenty z uplynulých ročníků a živou hudbou v podání Pilsner Jazz Band.

„Letošní slavnosti měly být neobyčejným poděkováním těm, kteří nás přes 75 lety osvobodili, americkým a belgickým vojákům 3. americké armády. A místo toho se poprvé po 31 letech Plzeňané osobně neuvidí s válečnými veterány, neboť nám to nedovolí celosvětová koronavirová pandemie. Nicméně přesto významné výročí oslavíme. V duchu tiché vzpomínky položíme květiny k pomníkům a nabídneme on-line vysílání, kterým bychom se chtěli s našimi americkými přáteli propojit na dálku,“ uvedl primátor Martin Baxa.

Primátor Martin Baxa také nechal připravit pro americké a belgické válečné veterány speciální plzeňské balíčky jako poděkování za jejich pochopení a jako podporu v těžkých chvílích, kterým nyní Amerika začíná čelit. „Chceme jim tím dát najevo, že na ně stále myslíme,“ dodal primátor.

Řada vzkazů veteránů a jejich příbuzných z Ameriky byla až dojemných.

„Dobré ráno všem našim přátelům v Plzni jménem Patton rodiny a všech Američanů, kteří jezdí do Plzně, aby si s vámi užívali Slavnosti svobody. Moc nás mrzí, že tam letos nebudeme, ale víme, že tak jako my, ochraňujete to, co musíte. A že příští rok 2021 uspořádáte Slavnosti jako výroční! Všichni se na vás těšíme a prosím, zůstaňte zdraví! Bůh vám pomáhej!“ natočil ve svém video vzkazu George Patton Waters, vnuk generála Pattona.

„Děkuji vám a všem skvělým lidem z Plzně za lásku a úctu projevovanou během našich minulých návštěv. I přesto, že zrušení letošních slavností je pro všechny zklamáním, budeme se těšit na opětovné setkání s přáteli v Plzni při 76. výročí osvobození, ve stejném čase a na stejných místech, příští rok," uvedl americký veterán Fremont Gruss s rodinou.

Syn amerického veterána Peter Petracco napsal: „Chtěl jsem uctít svého otce a ostatní vojáky návštěvnou oslav 75. výročí osvobození Plzně. Také jsem doufal, že se budu moci vydat po jeho stopách a stopách mužů 2. pěší divize v okolí Plzně. Snad se budeme moci všichni setkat opět společně na Slavnostech svobody 75+1!“

Reklama

Výběr článků

Načítám