Hlavní obsah

Valašský mikulášský jarmek navštíví čerti ze všech koutů Valašska

Novinky, Lenka Zvonková

Pravou přehlídku pestrosti tradičních čertovských masek mohou návštěvníci Valašského mikulášského jarmeku zažít, pokud se v sobotu 1. prosince kolem 9. hodiny přijdou podívat na zahájení jarmekového trhu.

Foto: Lenka Zvonková

Čertovská skupina z Nedašova

Článek

Před Starou radnicí se v tu dobu sejdou mikulášské skupiny a bujarým řinčením zvonců dají vědět, že se právě rozbíhají do všech stran.

„Návštěvníci jarmeku budou mít příležitost obdivovat krásné masky čertů a dalších tradičních účastníků mikulášských průvodů z řady okolních dědin. Potěšit i poškádlit je přijdou čerti z Lačnova, Nedašova, Francovy Lhoty, Lidečka, Valašských Klobouk a po delší době znovu také ze Štítné nad Vláří,“ informovala předsedkyně občanského sdružení Valašský jarmek Pavlína Kolínková.

Mikulášské družiny budou letos obzvlášť početné, mezi lidmi se bude po celý den pohybovat až 70 postav. Chybět nebudou andělé, laufři, smrtky, žid či františkán.

Každá mikulášská skupina nese své charakteristické rysy. Čerti z Nedašova by neudělali krok bez mladých jalovců z jejich jalovcové stráně, lačnovští jsou zase oděni do majestátných beraních kůží. Rohatí z Francovy Lhoty si vylepšují vzhled barevnými pentlemi a jako další typická postava s nimi chodívá i kůň. Čerti zpod Čertových skal, z Lidečka, se rádi zdobí ježovinou. Valašskokloboucké čerty poznáte podle typicky chundelatých kostýmů a čertiska ze Štítné mají tradiční masky vyřezávané ze dřeva.

Tou nedůležitější postavou je ovšem důstojný svatý Mikuláš, který bude hodné děti podělovat drobnými dárečky. „Také pro dospělé ale může být shledání s Mikulášem inspirující, třeba se zamyslí, jestli v poslední době udělali všechno tak, jak se slušelo. A rychlé zpytování svědomí může v leckterém případě vyvolat i takový čertovský pohled tváří v tvář nebo zařinčení zvonců za vašimi zády,“ dodala s úsměvem Pavlína Kolínková a popřála všem návštěvníkům jen samá krásná a milá mikulášská setkání.

Jarmekové zajímavosti najdete také na webu www.jarmek.cz a na facebookovém profilu http://www.facebook.com/valasskymikulasskyjarmek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám