Hlavní obsah

Václav Klaus představil v Ostravě knihu Chtěli jsme víc než supermarkety

Novinky, Josef Zajíc

Vstřícná, milá a poučná byla ve čtvrtek 11. prosince beseda bývalého prezidenta České republiky Václava Klause v Knihcentru Ostrava. S návštěvníky, kteří zaplnili velký sál, pobesedoval nad knihou Chtěli jsme víc než supermarkety.

Foto: Josef Zajíc

Beseda v Knihcentru s Václavem Klausem. Ostrava 11. prosince 2014

Článek

Jsem rád, že jsem byl po delší době pozván do Ostravy, takže děkuji pěkně. Čekal jsem hrůzostrašný smog, že tady bude, a zatím bylo polojasno. A tady, v Knihcentru je opravdu krásně, je to dáreček pro mě." řekl v úvodu besedy Klaus.

Besedu moderoval ředitel společnosti Knihcentrum pan Petr Michálek, který se zeptal na motiv napsání knihy, která byla vydána v rámci připomenutí 25. výročí od událostí 17. listopadu 1989.

"Věděl jsem, že hodnocení tohoto období vyvolá diskuzi a obrovské spory. Protože jsem věděl, že budu jezdit na konference a besedy začal jsem si dělat podklady pro listopadové projevy. No a z těch pak vznikla tato kniha s předmluvou Jiřího Weigla," řekl Klaus.

„Název knihy není náhodný. Není ani zjednodušující nadsázka. Ano, strašně jsme tehdy chtěli konec komunistické nesvobody. Ovšem i když jsme chtěli konec komunistického ekonomického úpadku, určitě jsme chtěli něco víc než plné supermarkety, něco víc než cestování k jižním mořím bez výjezdních doložek, něco víc než spoustu programů na stále větších a lepších obrazovkách. Chtěli jsme zásadní a ničím a nikým už nezvratitelné zrušení moci státu regulovat naše životy.  Do knihy jsem vložil své názory, jak jsem těchto 25 let viděl, cítil a prožíval. Je to mé dlouhodobě trvající hledání odpovědí na řadu otázek spojených právě s minulými léty." dodal Václav Klaus  

Michálek přečetl z některých kapitol ukázky, které Klaus komentoval a vysvětloval grafy.

Ve druhé části odpovídal na dotazy, které byly spíše oponentní vůči jeho názorům. Reagoval na ně  svým vlastním stylem a snažil se  přesvědčit  diskutující o své pravdě. Ne vždy se mu to podařilo. I tázající si svou pravdu zachovali.

Ve třetí části následovala autogramiáda dlouhé řady zájemců o podpis a možnost prohodit s bývalým prezidentem pár vřelých a svátečních slov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám