Hlavní obsah

V ZOO Zlín očekávají zakladatele rodu, samce nosorožce tuponosého

Novinky, Leona Roháčková

Nosorožce tuponosé chová ZOO Zlín od roku 2006, kdy přímo z Jižní Afriky dorazily dnes osmiletá samice Naja a o rok starší Zanta. Geneticky nesmírně cenná zvířata jsou dnes v reprodukčním věku a tak jim ZOO pořídila samce. Z Anglie v těchto dnech dorazí sedmiletý samec Kashka.

Foto: ZOO Zlín
Článek

Kashka se narodil 9. června 2005 v anglické zahradě ve Whipsnade a v mezinárodní plemenné knize je evidován pod číslem 1515. Ve Zlíně na něj netrpělivě čekají nejen obě nevěsty, ale také upravená chovatelská budova a přilehlý výběh.

„Kashka by měl dorazit v noci z úterý na středu. Musím říct, že jeho příchod je dílem velkého úsilí, dlouhé korespondence, vyjednávání a práce na pavilonech. Stejně náročná bude i jeho vykládka, Kashka váží kolem dvou tun,“ uvedl kurátor Pavel Shromážil.

Pokud se samec osvědčí, doufají ve Zlíně v příchod nových přírůstků v nosorožčím pavilonu. „Byla by to velká událost evropského významu. Mohutní býložravci se totiž v rámci zoologických zahrad množí velice málo, 4 až 8 krát za rok,“ dodal kurátor.

Nosorožců tuponosých najdeme v evropských zahradách 257.

Nosorožec tuponosý jižní

Býložravec žijící v Jižní Africe je jedním z nejvíce ohrožených zvířat. Více než dvoutunový kolos nemá v přírodě jiného protivníka, než člověka. Právě kvůli člověku mu dnes hrozí vyhubení. Nosorožci jsou dodnes loveni zejména pytláky pro své rohy, které jsou v některých kulturách považovány za léčivé. Používají se především v tradiční čínské medicíně např. jako afrodisiakum. Roh je přitom tvořen, stejně jako naše nehty, keratinem. Léčebné účinky zatím nebyly vědecky prokázány. Na černém trhu může roh o hmotnosti 2 kg přinést zisk až 30 tisíc dolarů. 

Reklama

Výběr článků

Načítám