Hlavní obsah

V Zoo Brno se konala Noc snů. Již po třinácté

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 2. června, tak jako každý první červnový pátek v roce, se v brněnské zoologické zahradě konala Noc snů, kdy je zoo vyhrazená pro pozvané nemocné nebo jinak handicapované děti. Jméno akce získala tím, že plní dětské sny.

Foto: Zoo Brno

Snímky z minulých ročníků

Článek

Tradici Noci snů založila rotterdamská zoo v roce 1996, kdy uspořádala historicky první zvláštní večer pro dětské pacienty z místní nemocnice. Večer zoo patřila jen těmto pozvaným návštěvníkům, kteří se podívali do míst, kam se běžný návštěvník nedostane.

Tento počin položil základ celosvětové akce ve prospěch zdravotně znevýhodněných, chronicky nemocných a opuštěných dětí. Nabídnout dětem, které tráví většinu času v nemocnicích, léčebnách a ústavech postavení V.I.P. návštěvníka zoo muselo mít úspěch. A ten se dostavil.

Brzy se začaly přidávat další zoologické zahrady v Nizozemsku a do roku 2002 i v zahraničí. U nás se jako první připojila Zoo Děčín (2004) a hned následující rok Zoo Brno. Později se přidaly další. V letošním roce je to již 9 zahrad. Ve světě se jejich počet blíží číslu 300 v téměř 40 státech a stále jich přibývá.

Program Noci snů je založen na kontaktu dítěte se zvířetem a s pracovníky zoologických zahrad, zejména chovateli. Jde o to, aby dětem bylo dobře a návštěvu zoo si co nejvíce užily.

Na letošní Noc snů přišlo do Brna 2400 návštěvníků, z toho 800 dětí. Děti i doprovod měli vstup zdarma. Tříhodinový program zahrnoval hudební a taneční vystoupení, kouzelníka, malování na obličej, ukázku práce psovodů a hasičů, speciální komentované krmení a jízdu na ponících. Děti dostaly i občerstvení a drobné dárky.

Reklama

Výběr článků

Načítám