Hlavní obsah

V znovuobnoveném neratovském kostele probíhají o víkendu poutní slavnosti

• Aktualizováno
Novinky, Vratislav Konečný

Orlické hory si již bez Neratova nedokážu představit. Malá osada, která se dříve jmenovala Bärenwald, měla namále. Hrozil jí zánik jako mnoha lokalitám v Sudetech. Sdružení Neratov, které se stará o postižené, dalo místu důstojný ráz a vrací je do povědomí širokého okolí. Pouti jsou toho důkazem.

Foto: Vratislav Konečný

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

Článek

V 16. století tu vznikla sklárna, hřbitovní kaple z roku 1550 byla první sakrální stavbou, posléze ji nahradil dřevěný kostelík. Od 17. století sem směřovala procesí na velké poutě.

O místu se mluvilo jako o zázračném, zázraků bylo i několik set ročně, mariánský kult byl na vzestupu. Prameni ve vsi se připisovaly léčivé účinky, najdete ho nedaleko kostela, minilázně na sebe nedaly dlouho čekat. Před druhou světovou válkou měla obec na sto třicet domů, žilo tu 519 obyvatel.

Mohutný kostel krásněl, až přišel v roce 1945 zmar. Ruskému vojáku, který postupoval Orlickými horami do Čech, se naskytl monumentální cíl. Zásah pancéřovkou poslal kostel do nebe.

Neratov se stal zanedbanou, ničím nevýraznou vsí, kostel stále více ruinou. Komunisté ho chtěli vyhodit do povětří, naštěstí se nenašly finanční prostředky, takže zůstaly obvodové zdi.

Pozvolna se podařilo svatostánek zastřešit, prosklená střecha a prázdný interiér mu dávají punc meditačního místa, kde se pořádají koncerty a divadelní představení.  Na kostela Nanebevzetí Panny Marie zdech si můžete prohlédnout výstavku fotek historie oprav, které stále pokračují.

Stavba je dlouhá 48 metrů, 20 metrů vysoká, 19 široká, původní záměr byl celoskleněná střecha, současná do kříže je symboličtější. Hra světel a stínů osvěcuje kovový kříž s Kristem, zavěšený v prostoru. Podle starých fotek byla stavba s okolím daleko monumentálnější.

O víkendu tu probíhala tradiční pouť, jejíž tradici komunisté přerušili.

Zdejší charitativní komunita se staré o hendikepované spoluobčany, pracují v chráněných dílnách. Najdete tu i celkem solidní zelinářskou i květinovou zahradu, s možností zakoupení výpěstků.

Pouť má církevní i civilní rozměr, již od čtvrtka zde bylo plno návštěvníků. V krámku u parkoviště můžete zakoupit nejen potraviny, ale i výrobky z dílen, naproti leží stojí solidní pohostinství. Neratov je krásný, každý rok jinačí.

Nedaleko leží Zemská brána a rozsáhlé údolí Orlického Záhoří.

Reklama

Výběr článků

Načítám