Hlavní obsah

V Židlochovicích světili svatomartinská a mladá vína

Novinky, Jiří Smutný

V kostele Povýšení sv. Kříže v Židlochovicích se ve středu sešli vinaři, aby se pochlubili svými letošními víny a nechali si je posvětit. Slavnosti se zúčastnili předseda Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Jan Šotnar, farář Pawel Cebula a starosta města Jan Vitula

Foto: Jiří Smutný

Jan Vitula, Pawel Cebula a Jan Šotnar

Článek

Jan Šotnar označil letošní vinařskou sezónu jako dobrou. „Vína jsou letos svěží a zajímavá,“ prozradil. Poděkoval všem vinařům, kteří věnovali svoje vína na ochutnávání.

Páter Pawel Cebula konstatoval, že letos je to za jeho působení v kostele již šesté svěcení. Zmínil se, že se již za tu dobu setkal s otázkou, zda je vůbec vhodné vína světit a není-li to spíš hřích. „Není to hřích,“ řekl. „Hříchem je nepít,” doplnil a rozesmál tím celý kostel.

Připomněl, že hlavní patron vinařů je svatý Jan, jeden ze dvanácti apoštolů a jediný, který zemřel přirozenou smrtí. Sice se ho pokusili otrávit vínem, ale přestože ho vypil, nic se mu nestalo.

Starosta Židlochovic Jan Vitula překvapil sdělením, že si letos poprvé sám vyrobil několik litrů vlastního vína. Dospěl tak k poznání, že být vinařem je dřina a je-li někdo dobrým vinařem, je třeba ho obdivovat.

Po svěcení vín se všichni odebrali před kostel, kde propuklo hromadné ochutnávání letošních svatomartinských a mladých vín. Zájem byl značný a vzorků rychle ubývalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám