Hlavní obsah

V Židlochovicích se rozloučili se zimou

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mateřské centrum Robátko, působící v Židlochovicích na Brněnsku, připravilo pro nejmenší obyvatele města již po páté poetické rozloučení se zimou.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Děti se sešly v neděli dopoledne před farním kostelem Povýšení sv. Kříže. Tam za pomocí maminek dokončily závěrečné úpravy zevnějšku Morany, symbolu zimy, a všichni společně zarecitovali úvodní básničku.

Smrtná neděle, kdes klíče poděla? Dala jsem je, dala svatému Jiří. Svatý Jiří vstal, pole odmykal. Všelijaké kvítí, až se pole svítí, fiala modrá, růže červená.

Následoval obvyklý pochod městem směrem k řece Svratce, a to za neustálého prozpěvování a recitování tradičních lidových zpěvů a říkadel.

Neseme Mořenu, na vrchu červenú, na spodku zelenú. Pěknú, pěknú, pěkně vystrojenú.

Průvod prošel ulicí Komenského a Havlíčkovou a zastavil se na Žerotínově nábřeží.

Smrt nesem ze vsi, nové léto do vsi. S červenými vejci, žlutými mazanci.

Cílem putování byla lávka přes Svratku. Před ní Moranu odstrojili. Zbavili ji šatů, korálů z vajíček, pentlí a dalších ozdob.

Zimo, zimo, běž už pryč, nebo na tě vezmu bič! Kšááá...

A pak už Morana letěla z mostu do řeky. Vzhledem k docela silnému proudu se slaměný symbol zimy vydal značnou rychlostí k sousední Nosislavi.

Kam až jej voda donese, těžko odhadnout. Možná až do vodní nádrže Nové Mlýny. To ale není podstatné. Důležité je jen to, že v Židlochovicích tím definitivně skončila zima a teď už bude jenom teplo.

Reklama

Výběr článků

Načítám