Hlavní obsah

V Židlochovicích položili kameny zmizelých na památku manželů Steinerových

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 8. května se před cukrárnou na náměstí Míru č. 27 v Židlochovicích konala vzpomínková akce na památku manželů Steinerových, zavražděných za druhé světové války ve Varšavě. Před domem, kde měli obchod, jim byly do dlažby usazeny takzvané kameny zmizelých.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Alfred Steiner se narodil 18. listopadu 1875 a v Židlochovicích na tehdejším náměstí Svobody provozoval velkoobchod i prodej drobného koloniálního zboží. Jeho manželka Olga, za svobodna Rosenbergerová, se narodila 1. ledna 1887.

Jejich tragický osud se začal naplňovat v létě 1939, kdy byl do obchodu nasazen německý nucený správce (Treuhänder). 30. března 1942 byli spolu s ostatními židlochovickými Židy deportováni do Brna a 4. dubna do Terezína. Odtud byli převezeni do Varšavy, kde byli zavražděni.

Na vzpomínkové akci promluvil starosta města Jan Vitula, jeho zástupce Tomáš Šenkyřík a přípravné oddělení dětského pěveckého sboru Skřivánek pod vedením sbormistryně Valerie Maťašové Černohlávkové předneslo několik písní.

Reklama

Výběr článků

Načítám