Hlavní obsah

V Židlochovicích otevřeli výstavu kočárků

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jana Helmová ze Židlochovic vystavuje v uvolněných prostorách po někdejším stříbrnictví na náměstí Míru v centru města část své sbírky dětských kočárků, kočárků pro panenky a dalších předmětů, souvisejících s malými dětmi.

Foto: Jiří Smutný

Z aktuální výstavy v Židlochovicích

Článek

Každý z nás asi někdy něco v životě sbíral. Známky, odznaky, krabičky od cigaret, zapalovače, mince a medaile, kapesní kalendáře, staré fotoaparáty, knihy od oblíbeného spisovatele. Jana Helmová sbírá kočárky. A protože kočárků je mnoho druhů a typů a všechny by se jí domů nevešly, specializuje se na výrobky firem Liberta, Stegner a Zekiwa.

Jako doplňkový program sbírá i kočárky pro panenky, polštářky a přikrývky, zavinovačky, chrastítka, lahvičky, panenky včetně jejich oblečení, hračky dřevěné i plastové a další související předměty.

Svému koníčku se věnuje od února 2013. Tehdy kolem sebe viděla jen samé malé černé plátěné kočárky, které se jí nelíbily. Když narazila na jeden retro kočárek, hned věděla, čím se bude zabývat (retro kočárky jsou vyrobené v letech 1960-1990, starší jsou historické).

Se svým nápadem sbírat staré kočárky s příslušenstvím se svěřila přátelům, příbuzným a známým. Ti ochotně prohledali půdy a základ sbírky byl na světě. Dnes kolekce čítá sto dvacet exemplářů.

Sběratelka kočárky vystavuje, půjčuje na výstavy, něco darovala Retromuzeu Na Statku v Brně-Heršpicích. Účastní se setkání sběratelek, kde si vyměňují zkušenosti a připravují zajímavé akce. Jednou z nich je promenáda s kočárky v parku v Lednici. Letos se koná 6. července.

O výstavy kočárků Jany Helmové je značný zájem. Sama přiznává, že jí dělá radost vyvolávat v lidech příjemné vzpomínky na doby, kdy ještě sami kočárek potřebovali. „Takový jsme přece měli,” bývá slyšet od návštěvníků na výstavách.

Reklama

Výběr článků

Načítám