Hlavní obsah

V Zeleném domečku v Polici nad Metují vystavují obrazy broumovského malíře Václava Šafáře

Novinky, Martina Váňová

V Polici nad Metují pořádají výstavu malíře Václava Šafáře, o kterém se traduje, že prodával obrazy dřív, než na nich stihla uschnout barva. Komorní výstava na malém půdorysu představuje průřez tvorbou výtvarníka, který svým dílem přesahuje hranice regionu.

Foto: Aneta Matoulková

Dcera Václava Šafáře a malíř...

Článek

Dílo broumovského malíře Václava Šafáře představuje v Polici nad Metují v Zeleném domečku spolek Apeiron v rámci Nové Terasy 2018. Výstava si neklade za cíl stát se reprezentativní retrospektivou autora, ale spíše na malém půdorysu komorním připomenutím malířské tvorby výrazného regionálního výtvarníka.

Název „Krajinu domova“ evokuje představu krajinářské tvorby, která je bezesporu nosnou osou expozice, ale jak připomenul ve své úvodní řeči Pavel Frydrych, krajinu domova můžeme chápat v reálném světě i jako naše nejbližší okolí. V tomto úhlu pohledu se krajinou domova může stát vyšlapaná pěšinka k domu, zahrada kolem něj, ale třeba i prošlapaný práh u vstupních dveří nebo nerovnost v omítce.

A krajina domova výtvarníka může být i krajinou vnitřní. Ta je v případě Václava Šafáře bezesporu barevná, ale vystavující na obdiv právě tu barevnost, kterou maskuje všechny jizvy a šrámy, jež vznikly při tvorbě. Protože malíř Šafář přistupoval ke své tvorbě s expresivní silou. „Jako by se s krajinou rval a sem tam dokázal kus z ní vytrhnout a dát to na plátno. A stejně se krajina chovala k němu,“ řekl Pavel Frydrych.

Kromě krajinářských námětů, vycházejících z kouzelné přírody Broumovska a Policka – rybníky, jarní tání nebo třeba cesty – výstava představuje i několik zátiší. V nich se odráží citlivá autorova duše a není od věci si uvědomit, že právě obrazy zátiší věnovala malíř svým dětem.

Celá expozice je doplněna o několik tisků, kreseb tuší nebo uhlem. Tím se podařilo jakoby semknout celou expozici do hutného celku, který prezentuje šíři Šafářovi tvorby.

„Každý, kdo na výstavu přijde,“ řekla Ivana Richterová, jedna z návštěvnic vernisáže, „si tady určitě najde to svoje. A není podstatné, jestli v tomto kraji žije nebo ne. Protože obrazy samy o sobě dokáží diváka oslovit.“

Výstava v Zeleném domečku (Tyršova 345) v Polici nad Metují potrvá do 29. července. Vstupné dobrovolné.

Nové Terasy pořádá spolek Apeiron ve spolupráci s Muzeem papírových modelů a podporou Města Police nad Metují. Patronkou Nové terasy je starostka města Police nad Metují Ida Jenková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám