Hlavní obsah

V závodě cross country Ústecké schody 2015 opět zvítězil Jaroslav Kulhavý

Novinky, Stanislava Dvořáková

V úterý 2. června již potřetí závodníci české špičky MTB v čele z olympijským vítězem Jaroslavem Kulhavým soupeřili o vítězství na trati závodu cross country vedoucí středem města Ústí nad Orlicí a nazvaném podle typických překážek Ústecké schody.

Foto: Stanislava Dvořáková

Jedna z náročných nových umělých překážek 3.ročníku závodu horských kol na akci Ústecké schody.

Článek

Zlatým hřebem ústecké červnové slavnosti Město v pohybu se v posledních třech letech stal závod cross country Ústecké schody. Podnětem k jeho vzniku bylo vítězství ústeckého rodáka, Jaroslava Kulhavého na LOH v Londýně 2012.

Vzpomínkou na tuto éru je čtyřicetiminutové kritérium doplněné dalšími dvěma okruhy na zhruba kilometrové trati vedoucí středem města. Obtížnost závodu je dána přírodními podmínkami s převýšením a vede po dlažbě a asfaltu ulic, písčitých stezkách a trávě v parku a nezbytným úskalím v podobě schodů.

Na start tohoto závodu v kategorii Elite nastupují každoročně závodníci patřící ke špičce MTB a tak jim pořadatelé v letošním roce trať ztížili o další umělé překážky. Přes tyto nové nástrahy se na trať vydalo 33 závodníků včetně čtyř příslušníků Ar Arison Pro Cycling Team z Mexika, kteří se umístili na 7., 18., 20. a 21. místě.

Náročný závod byl do poslední chvíle tvrdým vteřinovým soubojem mezi první šesticí. Nakonec se vítězem stal Jaroslav Kulhavý s časem 47:11:00 před Pavlem Boudným, který skončil v čase 47:13:49 a při neúčasti pro zranění J. Kulhavého v roce 2014 zvítězil, a Janem Nesvadbou v čase 47:14:84. O vysoké úrovni současné špičky svědčí i časy další trojice Jana Škartnitzla 47:16:19, Matouše Ulmana 47:19:14 a Michala Kaněry 47:39:32.

Po skončení hlavního závodu se konala autogramiáda nejlepších sportovců, kdy přítomná mládež si především cenila podpis Jaroslava Kulhavého. Ten je navíc patronem seriálu desíti cyklistických závodů pro děti ze základních škol Pardubického kraje Hledá se vítěz, které se konají pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického.

O nominaci do tohoto finále se na ústecké trati s délkou podle kategorií a s vynecháním schodů a překážek od 14 hodin bojovalo v pěti dětských kategoriích rozdělených na chlapce a dívky, a to minižáci a minižákyně, předžáci a předžákyně, mladší žáci a žákyně, starčí žáci a žákyně a kadeti a jedna kadetka.

Celkově se účastnilo 136 dětí, které vybojovaly mimo medailí a diplomů 28 nominací na finále 27. září ve Vysokém Mýtě. Nejúspěšnějšími se stali ZŠ z Holic a Ústí nad Orlicí.

Navíc v závodě budoucích hvězdiček tohoto sportu v kategorii předškolních dětí ročníku 2009 jich soutěžilo 13 a ročníku 2011 a mladších na kole 5 a na odrážedle 24 pouze na krátké rovné trati mezi startem a cílem. Největší pozornosti se těšil Adam Kvapil z Litomyšle sebevědomou jízdou na odrážedle. Tento závod se však neobešel bez dramatických okamžiků, kdy musel být start přerušen pro nečekaný příval slziček začínajícího závodníka.

Na tratích se tak celkově vystřídalo na 211 závodníků a kolem tratí stovky diváků, kteří mohutným fanděním připomínali atmosféru fotbalového zápasu. 

Novinkou dětské soutěže je název Hledá se vítěz s TV NOVA, kdy novým mediálním partnerem je TV NOVA a seriál závodů se rozšířil mimo Pardubický kraj, kdy jeden ze závodu se 17. června uskuteční v Hradci Králové.  

Reklama

Výběr článků

Načítám