Hlavní obsah

V Zahrádkářském středisku v Ústí nad Orlicí byla otevřena výstava ovoce, zeleniny a květin

Novinky, Stanislava Dvořáková

Územní sdružení Českého zahrádkářského svazu Ústí nad Orlicí otevřelo ve svém Zahrádkářském středisku v Hřbitovní ulici v pátek 13. října třídenní výstavu letošní úrody ovoce, zeleniny a květin, která potrvá do neděle 15. října s možností návštěvy vždy od 9 do 17 hodin.

Foto: Stanislava Dvořáková

Výstava představuje úspěšnou sklizeň pěstitelů ZO ČZS z celého okresu.

Článek

Podzim ukončil vegetační sezónu, a tak zahrádkáři bilancují své letošní pěstitelské výsledky, a to nejen ve sklípcích. Své úspěchy přijeli v zastoupení základních organizací ČZS celého okresu představit na tradiční okresní výstavu, která na základě 60 let trvající činnosti ZO ČZS Ústí nad Orlicí I. byla po delší přestávce od roku 2015 opět obnovena.

Návštěvníkovi je tak nabídnuto k prohlédnutí zhruba 43 odrůd jablek, a to nejen známých druhů Sparťan, Zvonkové, Rubín, Ontario, Bláhovo a dalších, ale i nových druhů Mio, Melodie, Bohemia a dnes téměř zapomenutých výborných starých českých odrůd Matčino a Malináč.

Z dalších ovocných druhů jsou vystaveny hrušky, známá Pařížanka a Robertova, hroznové víno a rakytník řešetlákový. Chybí švestky, kterým jarní mrazíky spálily nasazené květy.

Ze zeleniny nejbohatší ukázku představuje 36 odrůd paprik, dále v menší míře je zastoupena mrkev, celer, fazolky, rajčata, česnek, lilek, patizon, ředkve, okurka, cuketa a tykev.

Na několika stolcích nabídku doplňují ukázky ořechů a brambor a neopomenutelné zástupkyně podzimní květeny - různobarevné jiřiny.

Stejně jako je bohatá nabídka výpěstků, je i početná řada vystavovatelů. Je zde představena úroda zahrádkářů z Letohradu, Kunvaldu, Brandýsa nad Orlicí, České Třebové, Lichkova, Lišnice, Žamberka, Vysokého Mýta, Dolních Heřmanic a samozřejmě z Ústí nad Orlicí.

K zajímavým ukázkám patří ukázky úrody žáků ZŠ Klášterec nad Orlicí a zejména kroužku mladých zahrádkářů z Kunvaldu, kteří svoje výpěstky předvádějí ve výtvarné podobě, a navíc ozdobili stěny obrázky hub našich lesů. Nemenší jsou i představené úspěchy kunvaldských floristek.

Na informačním tablu se dále lze seznámit s celkovou činností ZO ČZS v Dolní Dobrouči, která se stará i o údržbu obecní zeleně. Dále zajišťuje moštárnu známou tradičním postupem technické výroby bez chemického ošetření a konzervováním pasterizací při teplotě, která minimalizuje ztrátu vitamínů.

Na rozloučenou je pak pro návštěvníky se zájmem o zapojení do pěstování připravena možnost zakoupení Rukověti zahrádkáře.

Reklama

Výběr článků

Načítám