Hlavní obsah

V zahradě zámku Milotice se můžete procházet v dobovém kostýmu

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Milotice, barokní perla jihovýchodní Moravy s překrásnou zahradou, nabízí návštěvníkům hned několik možností, jak strávit volný čas.

Foto: Jan Kaše

Zámek Milotice - v dobovém oblečení do zámecké zahrady

Článek

Státní zámek Milotice je unikátním komplexem barokních staveb a zahradní architektury. Svou dnešní podobu získal rozsáhlou přestavbou v 18. století, ke které přistoupil majitel Karel Antonín Serényi, aby získal důstojné reprezentační sídlo.  

Zámecká zahrada

„Od roku 1722 přebudování milotického zámku do podoby reprezentativního sídla doprovázely také plány na úpravu jeho bezprostředního okolí. Projekt okrasné zahrady ve francouzském stylu vypracoval zahradní architekt Antonín Zinner. Plocha parteru byla v baroku řešena bohatěji, než je možno vidět v současné době. Plocha přilehlé bažantnice byla pravidelně rozčleněna sedmi hvězdicovitě se sbíhajícími cestami, které umožňovaly přehledný odstřel chovaných bažantů,“ uvádí se na stránkách zámku.

Poslední rekonstrukce a úprava zahrady pochází z let 1968 – 1972 a byla realizována Zdeňkem Horsákem podle návrhu Dušana Riedla.  

Zámecká zahrada je dnes místem, kde si můžete naplno vychutnat úžasnou atmosféru tohoto  uměleckého díla. Zvláštním zážitkem je pak procházka vnitřkem okrasného plotu. Jde o "zelený tunel", který kopíruje hlavní zahradní cesty.

Dobové kostýmy

Pokud se chcete ponořit do atmosféry minulých století, můžete navštívit zdejší půjčovnu a vybírat z poměrně široké nabídky všech možných kostýmů.  

Až najdete ten nejlépe padnoucí, máte možnost se v něm vydat do  zahrady. S chutí tak činí nejen děti, ale také dospělí návštěvníci.

Zámecké zahradnictví

Pro milovníky květin, stromů či keřů je připravena část nazvaná zámecké zahradnictví, která vychází z indikační skici z roku 1827 a osově člení pozemek do tří čtvercových celků (zahrada květů, ovocný sad s multifunkční plochou, zeleninová zahrada) a rybníček.

Magnetem, zvláště pro děti, jsou pak výběhy pro drůbež. Krásně zbarvený a mohutný krocan, krůty, slepice či malá kuřátka zaslouženě lákají pozornost návštěvníků.     

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám