Hlavní obsah

V Ústí nad Orlicí zkouší nový výstražný systém pro mimořádné události

Novinky, Stanislava Dvořáková

V rámci budování nových protipožárních opatření v Ústí nad Orlicí byl uveden do zkušebního provozu nový Jednotný výstražný a varovný systém pro informování obyvatelstva v případě mimořádných a krizových událostí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Výstražný systém v Ústí nad Orlicí je složen z celkem 176 míst rozmístěných v centru města i jeho částech.

Článek

Na základě špatných zkušeností a dopadů nečekaně velké a ničivé povodně v roce 1997, na kterou nebylo město připraveno a jejíž následky dosáhly milionových škod, jsou stále zajišťována opatření, aby se podobná situace neopakovala.

Jedním důsledkem nedozírných škod byla nedostatečná informovanost. Hlášení vozu s amplionem, který projel v deštivé neděli ohroženou částí města, málokdo slyšel. Tak se stalo, že voda byla rychlejší než občané, kteří nestačili zajistit elektroniku a další důležité věci. Ani firmy - Rieter CZ, VÚB, bavlnářské závody Perla, tiskárna a vydavatelství OFTIS - nestačily provést patřičná opatření.

V uvedených firmách došlo k zatopení výrobních strojů a skladů s materiálem, včetně nebezpečného skladu chemikálií v úpravně Perly. Tak na příklad ve Výzkumném ústavu bavlnářském došlo ke ztrátě třetiny počítačů a mnoha strojů a přístrojů včetně všech přesných měřidel. Mezi nimi byl zničen jediný přístroj v republice na testování bavlny pocházející z USA v hodnotě 4 miliónů korun, dále unikátní japonské mikroskopy a vysokorychlostní kamery. Celkové škody tak dosáhly několika desítek miliónů korun. Obdobně velké ztráty na poškození zatopených strojů a skladu papíru i hotových knih postihly vydavatelství OFTIS.

V současné době v rámci budování dalších protipovodňových opatření bylo přikročeno k zavedení Jednotného výstražného a varovného systému - JSVV. Jedná se o celorepublikový systém, který kompletně zajišťuje HZS ČR.

V Ústí nad Orlicí systém zahrnuje celkem 176 míst dislokovaných v centru města i všech městských částech. Hlásná místa se nachází na sloupech veřejného osvětlení a jejich ovládání probíhá centrálně z řídícího pultu na městské policii. Tento moderní systém umožňuje hlášení na celém území, v jednotlivých částech nebo pouze na vybraných místech.

Do konce roku 2017 bude celý systém ve zkušebním provozu, kdy bude vyhodnoceno optimální nastavení a možnosti všestranného využití.

Reklama

Výběr článků

Načítám