Hlavní obsah

V Ústí nad Orlicí slavili Den otců s mašinkami, lukem i břišními tanečnicemi

• Aktualizováno
Novinky, Stanislava Dvořáková

V neděli 17. června bylo na zahradě historické budovy Jednoty bratrské v Ústí nad Orlicí nezvykle rušno, slavil se tam Den otců. Na programu bylo třeba střílení z luku či ze vzduchovky, vystoupení břišních tanečnic, a návštěvníci mohli také obdivovat vystavené železniční modely.

Foto: Stanislava Dvořáková

Nápaditou pozorností k svátku otců byly ukázky modelových železnic Společnosti přátel železničního modelářství a železnice z východních Čech.

Článek

Tátafest, který se v Ústí konal už podeváté, připravilo rodinné centrum Srdíčko ve spolupráci s ústeckou Ligou otevřených mužů.

Dříve opomíjený Den otců ve srovnání s Dnem matek a Dnem dětí nabývá stále více na popularitě a v některých městech České republiky už se jeho oslava stává tradicí. To platí i pro Ústí nad Orlicí.

Organizátoři místního Tátafestu se akci snaží každým rokem něčím ozvláštnit. Letos to byly zejména vláčky, kdy návštěvníci mohli sledovat průjezd malých lokomotiv a vagónků detailně propracovanými nádražími a krajinou. Zajímavou podívanou připravila Společnost přátel železničního modelářství a železnice, což je spolek nadšenců, kteří dělají podobné výstavy na objednávku.

Akci zpestřilo také vystoupení břišních tanečnic z Ústí nad Orlicí, České Třebové a Svitav s indickými a africkými tanci a taneční improvizací inspirovanou flamenkem, která roztančila přihlížející publikum.

Nechyběly ani „klukovské aktivity“, kdy si mladá generace pod dohledem otců či dědečků vyzkoušela třeba střílení z luku či ze vzduchovky, lezení po stromě, chůzi po laně, boxovací pytel nebo si mohla zařádit u bubnů.

Pro nejmenší byly připraveny prolézačky, houpačky či trampolína. Pro ty, kteří hledali něco fyzicky nenáročného, tu pak byly deskové hry.

Nechybělo ani pořádné pohoštění. V nabídce byly třeba zmrzlinové poháry, palačinky sladké i slané nebo ochutnávka arménské a italské kuchyně. Tím nejlepším nakonec byla pak grilovaná kýta v režii samotných oslavenců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám