Hlavní obsah

V Ústí nad Orlicí skončil jubilejní ročník slavnosti Město v pohybu

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 3. do 8. června probíhal v Ústí nad Orlicí jubilejní 20. ročník městské slavnosti Město v pohybu - týden dobré pohody, který ve své bohaté programové nabídce zahrnuje sportovní, taneční, pěvecké a hudební akce včetně řady doprovodných výstav.

Foto: Stanislava Dvořáková

Upomínka na 20 let trvání oblíbených aktivit městských slavností přizdobila ulici 17.listopadu.

Článek

Od pondělí 3. června do soboty 8. června se na Mírovém náměstí a sportovištích celého města Ústí nad Orlicí scházely stovky občanů, aby se pobavily na akcích Města v pohybu.

Od 9 do 15 hodin probíhaly zápasy základních a středních škol ve vybíjené, přehazované, volejbalu, bowlingu, streebalu, florbalu, nohejbalu a stolním tenisu. Proběhl tenisový turnaj dvojic, běžecké, plavecké štafety a zábavné odpoledne pro děti a rodiče "fit rodina".

Od 15 hodin probíhaly turnaje pro veřejnost - volejbalový, nohejbalový, beach volejbalový, orientační běh a StudioBART připravilo na čtvrteční dopoledne společnou akci Tančíme pro dobrou náladu.

Oblíbeného orientačního běhu pro veřejnost se účastnilo 82 lidí, rozdělených do tří kategorií. Na trat začátečníků dlouhou 1,3 km nastoupilo 15 běžců, trať pro rodiče s dětmi 1,1 km absolvovalo v doprovodu maminek či tatínků 8 dětí a v kategorii ELITY s délkou trasy 3,1 km se o nejlepší čas utkalo 51 běžců. Tratě s instalovanými kontrolami vedly přes Mírové náměstí a nejbližší okolí středu města.

Závěr sportovních aktivit patřil Tělocvičné jednotě Sokol Ústí nad Orlicí, která připravila soutěž o šampiona ve šplhu na tyči. Dnes sice již opomíjený sport, ale pro ČSR zásluhou Bedřicha Šupčíka, šplh na laně přinesl první olympijské zlato.

Poté následovala cvičení členů vybraných oddílů, kde zaujala především  cvičení na bradlech, kde muži prokázali, že jim i ve starším věku fyzická zdatnost a obratnost nechybí.

Vyvrcholením programu bylo vystoupení člena Sokola z České Třebové Jana Tesaře, mistra světa v práskání bičem. Mimo oblíbené disciplíny Bič, předvedl ukázky dalších soutěžních disciplín Talíř, variaci na Motýlka, Krinolínu s nářadím, která navazuje na moderní gymnastiku a stejně se také všechny uvedené disciplíny provádí na hudbu.

Nevídané ukázky s bičem, připomínajícími honce stád na dálných amerických pláních, zahájil Texaským trikem, Kladivem, prací s lasem nad hlavou tzv. Žabkou, trefováním cílů a usekáváním růže z ruky asistentky. Sestava synchronizovaného práskání s doprovodem hudby byla závěrečnou atraktivní ukázkou.

Každý den pak v odpoledních hodinách probíhaly ukázky pěveckých, tanečních a hudebních souborů místních škol (MŠ, ZŠ, ZUŠ) a hudebních orchestrů, ve večerních hodinách se představily známé profesionální hudební skupiny.

O bohaté občerstvení podávané přímo na Mírovém náměstí se starali Skauti s opékanými buřty a Hasičská hospoda s pivem.

Souběžně probíhaly na území města další společenské akce a řada výstav.

Kulturní začátek léta se opět, podvacáté, vydařil, tentokrát i včetně přejícího optimálního počasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám