Hlavní obsah

V Týně nad Vltavou chystají druhý ročník koncertu vážné hudby pod širým nebem

Novinky, Miroslav Bžoch

Městské centrum kultury a vzdělávání pořádá v letní sezóně většinu svých akcí v překrásných zákoutích Týna nad Vltavou. Oblíbená jsou odpočinková místa na nábřeží kolem řeky Vltavy, často využívané je náměstí v centru.

Foto: Miroslav Bžoch

Smyčcový orchestr Český Krumlov na soutoku Vltavy s Lužnicí

Článek

Pro symfonické koncerty se však vybírají nové atraktivní lokality, v loňském roce tak Smyčcový orchestr z Českého Krumlova zahrál na soutoku řek Vltavy a Lužnice, tedy zhruba 3 kilometry od města. Ani tato vzdálenost neodradila kulturní nadšence a na koncert dorazili v hojném počtu.

Pro letošní rok byla vybrána vodní nádrž Hlinky, tedy další atraktivní lokalita zasazená do lůna přírody. Milovníci vážné hudby se tak mohou těšit na skladby od Mozarta, Smetany, Strausse, Dvořáka a mnoha dalších opět v podání Smyčcového orchestru v čele s dirigentem Josefem Zaplatílkem.

Orchestr vznikl v roce 1984 pod názvem Smyčcový orchestr Jihočeských papíren, které byly jeho hlavním sponzorem. Zakladatelem a dlouholetým šéfem orchestru byl dirigent Karel Haymann. S rozvíjející se koncertní činností vznikla postupem času potřeba hledat i jiné finanční zdroje a sponzory, s čímž souvisela i následná změna názvu tělesa na Smyčcový orchestr Český Krumlov.

Jedná se o hudební těleso, jehož členy jsou jak hudební amatéři nejrůznějších povolání, tak i profesionálové s průpravou na středních i vysokých uměleckých školách. Všechny však spojuje láska k hudbě a radost z jejího aktivního provozování.

V současnosti se orchestr pravidelně účastní Slavností pětilisté růže, letního českokrumlovského Festivalu komorní hudby, a v adventním čase již tradičně koncertuje spolu s Chrámovým sborem Velešín a sólisty Jihočeského divadla v Jízdárně českokrumlovského zámku (spolu s dalšími skladbami zde vždy zaznívá Česká mše vánoční J. J. Ryby).

Symfonický koncert na vlnách začíná u vodní nádrže Hlinky v Týně nad Vltavou v pátek 14. června ve 20:30. Akce vznikla za podpory Jihočeského kraje a Jaderné elektrárny Temelín, skupiny ČEZ, partnera projektu oranžový rok.

Další informace na www.kulturatyn.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám