Hlavní obsah

V turistické tramvaji na projížďce adventní Bratislavou

Novinky, Táňa Pikartová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místní i návštěvníci města den co den zaplňují v dobré náladě ulice i náměstí a pochutnávají si adventních dobrotách, hlavně na svařeném vínu a horkých kaštanech.

Foto: Táňa Pikartová

Vánoční tramvaj brázdí ulice města během celého Adventu.

Článek

Pro malé i velké jsou jednou ze současných atrakcí města vánoční tramvaje v červeném a zeleném designu s krbem, kde ožívají tradiční vánoční koledy.

Říká se, že bratislavské vánoční trhy jsou laskavé, milé, a ne příliš komerční. A je to pravda. V centru je hned několik upravených stánků, u nichž lidé popíjejí svařené víno, grog nebo punč, a pojídají skvělé sladké i slané pochutiny. Nejoblíbenější jsou pečené kaštany, lokše, bramborové placky, nebo také krajíc domácí chleba se sádlem a cibulí.

Pokud chceme v Bratislavě poznat víc než jenom vánoční trhy, pak je dobré koupit si Bratislava CARD, která je ideálním partnerem při poznávání Bratislavy. Poskytuje totiž mnoho slev i vstupů zdarma. Turisté s ní mohou zažít to nejlepší, co město a region nabízejí. Koupit ji lze v kterémkoliv z turistických informačních center.

S kartou mohou turisté neomezeně cestovat hromadnou dopravou v celém Bratislavském kraji, karta umožní také hodinovou prohlídku města a díky ní se lze podívat zdarma do více než deseti muzeí a galerií ve městě. Dále nabízí dalších sto dvacet atraktivních až padesáti procentních slev, včetně gastronomie, nákupů a muzeí.

Za zážitky se chodí do Muzea dějin Bratislavy, které představuje život obyvatel města na pozadí historických událostí od pravěku až do konce 30. let minulého století. Návštěvníci nepřijdou ani o nejmladší dějiny města, které přibližuje dokumentární film Lidé a město.

Pokud chtějí návštěvníci zažít skutečně jedinečnou procházku historií města, mohou se vydat na prohlídku s průvodcem. Mezi atraktivní zastávky na cestě městem jistě patří Městská věž, která je součástí kostela sv. Štefana krále. Z věže se otevírá jedinečný pohled na historické centrum města s původními měšťanskými a vinohradnickými domy, také úpatí Malých Karpat, domovinu nejlepších slovenských vín.

Turisté by určitě neměli minout ani Muzeum vinohradnictví, které představuje historii i výrobu vína ve městě od starověku až do 20. století, stejně tak i nejvýznamnější bratislavské vinařské firmy J. E. Huberta a F. Palugyay. V muzeu sídlí Národní salón vín, který je dalším jedinečným zážitkem při procházce městem. Tady si mohou návštěvníci vybrat k degustaci ze stovky nejlepších slovenských vín.

Také vyhlídkové jízdy Prešporáčkem, typickým bratislavským výletním autokarem, mají styl i atmosféru. Pohodlně se usadíte a už se jenom můžete kochat krásou města. Červený autokar jede historickým centrem, zastavuje například také u Bratislavského hradu nebo na Slavíně. V programu cesty je i Děvín, místo na soutoku Dunaje a Moravy, které bylo osídlené už od pravěku.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám