Hlavní obsah

V Troji stojí dvě rozhledny. Tu, jež byla svařena ze šrotového železa, zná málokdo

Novinky, Vratislav Konečný

Výhledové body jsou vyhledávanými místy v každém městě, v Praze máte možnost navštívit řadu věží - od radniční na Staroměstské radnici, přes zvoniční u chrámu sv. Mikuláše, po mostecké. Využít lze i vyhlídky z mnohopodlažních budov, dalšími jsou objekty přímo k rozhledům postavené - rozhledny.

Foto: botanická zahrada Troja
Článek

Svařená z leteckých barelů

Už téměř dva roky, přesně od 27. září 2014, stojí na nejvyšším místě botanické zahrady rozhledna svařená ze železného odpadu. Jejím autorem je sochař Čestmír Suška, šestitunový kolos vysoký deset metrů s vřetenovitým schodištěm spojil autogenem do podoby vyhlídkové věže. Dekorativními otvory je vidět nejen na Vltavu a Troju, ale také na okolní vzrostlé borovice.

Areál botanické zahrady se rozkládá v Trojské kotlině na rozloze zhruba 70 hektarů. V roce 1992 byla otevřena úvodní expozice na ploše tří hektarů. Je upravena jako park s kolekcemi drobných cibulovin, trvalek, letniček a léčivých, vřesovištních, suchomilných a vlhkomilných rostlin, se skalničkovým skleníkem a oddělením dendrologie s domácími i cizokrajnými zakrslými jehličnany.

Obora v zoo

Druhá vyhlídková věž, Obora, se nachází v zoologické zahradě, je to replika rozhledny, která stávala na jizerskohorském Smrku. Vznikla jako vyhlídková stavba iniciovaná okrašlovacím spolkem občanů z Nového Města pod Smrkem, tenkrát převážně německém městě.

Zhotovil ji tesař Franz Fritsch za sedm týdnů jako čtyřbokou trámovou věž vysokou dvacet metrů. Stála 1683 zlatých. Vede na ni 85 schodů, vysoká je 18,5 metru plus hromosvod. Má 4 vyhlídkové plošiny, propojené dvouramennými schodišti.

V zoo stojí od roku 2009.

Kromě petřínské věže a vysílače na Žižkově najdete ještě v Praze rozhlednu Cibulku.

Reklama

Výběr článků

Načítám