Hlavní obsah

V Těšanech se konal druhý ročník hudebního festivalu Na vinici

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akci s podtitulem Hudba jako cesta porozumění připravil Orel Těšany a Charitní centrum manželů Dostálových. Konala se v kapli nad vinicemi a těšanskou přehradou.

Foto: Jiří Smutný

SchOK Šitbořice

Článek

V úvodu se návštěvníci dověděli, že kapli Panny Marie Pomocnice křesťanů vybudovali po druhé světové válce ti, kteří se vrátili z koncentračních táborů. Z několika přítomných farářů, kteří v Těšanech působili, krátce vystoupil P. František Koukal. Následovala společná modlitba a pak už se hrálo a zpívalo.

Jako první se představila nadějná houslistka Kristýna Taševská. Učí se sice hrát na housle teprve prvním rokem, ale cíl si už stanovila jasný. Chce si jednou zahrát se svým učitelem Martinem Husákem v Paříži.

Po ní přišel na řadu SchOK, mládežnická chrámová schola ze Šitbořic. Toto těleso vzniklo jako smíšený pěvecký sbor v roce 1997. Původně jeho členové zpívali pouze při mších, později začali vystupovat i na koncertech a festivalech.

Na závěr zahrálo Husákovo kvarteto, které založili studenti brněnské konzervatoře Martin Husák, Radek Blahuš, Matěj Kovanda a Marek Vejpustek se záměrem bavit lidi prostřednictvím klasické hudby, což se jim daří.

Návštěvníků festivalu se dostavilo značné množství, mnozí se do kaple ani nedostali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám