Hlavní obsah

V televizní věži vysoko nad Prahou - a s deseti miminy pod sebou

Novinky, Vratislav Konečný

Prahu přehlédnete buď z Petřína, nebo z vyhlídkové plošiny žižkovského televizního vysílače. Hezký výhled je i z Toweru na Pankráci. Tyto rozhledny se navzájem doplňují a propojují. Televizní vysílač co do výhledu, až 100 kilometrů, jednoznačně vede.

Foto: Vratislav Konečný

Miminka Davida Černého lezou na televizním vysílači na Žižkově

Článek

Ne pro krásu, ale pro účelnost

Nejvyšší dominanta Prahy a jedna z nejvíce diskutovaných staveb současnosti byla postavena v letech 1985 - 1992. Dlouho se diskutovalo o jejích negativních vlivech na lidské zdraví, o architektonické stránce ani nemluvě. Praha potřebovala nový televizní vysílač.

Nakonec 216 metrů vysokou stavbu úspěšně zakončili, ve finále pomáhal při sestavování vrtulník, velká atrakce pro všechny. Věž Tower Park Praha vyprojektovali architekti Václav Aulický a Jiří Kozák. Po náročné rekonstrukci v roce 2012 se stala vyhledávaným vyhlídkovým místem.

Věž je složená ze tří tubusů, plus hlavního, ve kterém jezdí dva rychlovýtahy. Tato trojka má společnou výšku 134 metry, hlavní válec s telekomunikační anténou ční do 216 metrů.

Po tubusu lezou černá mimina

Střídmou kruhovou architekturu s hranatým objektem restaurace zdobí deset černých miminek soch Davida Černého. Na zemi je můžete vidět na Kampě, u Sovových mlýnů.

Relaxace i poučení

Observatoře ve výšce 93 metry máte Prahu jako na dlani, a to ve dne v noci, v pásmu 360 stupňů. Popis, co uvidíte, je zbytečný, ale chce to se ve městě trochu orientovat, z nadhledu vypadá Praha přece jen jinak, než když jí procházíme.

Noční romantika

Otevřeno je  od 8.00 do 24. hodin, noční Praha je možná ještě  hezčí než město za dne. Nebo aspoň romantičtější. Když se pokocháte výhledem, sedněte do závěsných bublinovitých křesel (bubble chairs) která jsou ozvučena. Na videích pak zhlédnete záběry nejen metropole, ale vybraných partií České republiky.

Další zážitky jsou připraveny v místnosti Ozvěny Prahy. Je koncipována jako odpočinková, uslyšíte, jak zpívají ptáci ve Stromovce, jak hučí Vltava na jezu, orloj na Staroměstské radnici, ve Zlaté Praze je nejhezčí pohled na nejhezčí místa ve městě, od Hradu po Vyšehrad. Ve tmě je to ještě působivější.

Apartmán a restaurace vysoko nad zemí

Ve věži najdete také restauraci Oblaca, ve výšce 66 metrů, s převážně českou regionální kuchyní, bohatým výběrem vín a piva. Můžete se zde i ubytovat, nabízejí luxusní šestihvězdičkové apartmá.

U paty věže se nachází zahradní restaurace Miminoo Garden, park a zrušený židovský hřbitov.

A kdo nemá dost, na Žižkově je plno nehvězdičkových hospod, s buřty cibulí, guláškem a pivem jako křen.

Reklama

Výběr článků

Načítám