Hlavní obsah

V Táboře v sobotu odstartuje jihočeská turistická sezóna

Novinky, Lenka Pokorná

Koncert písničkáře Wabiho Daňka v Táboře, cyklistické výlety na vrch Beránek u Mladé Vožice, outdoorový festival Harrachovka nebo uvedení nové geolokační hry. To a mnohé další čeká na návštěvníky otevření jihočeské turistické sezóny, které se uskuteční v sobotu 9. května v Táboře.

Foto: JčK

Jižní Čechy letos žijí odkazem mistra Jana Husa.

Článek

Akci na úvod jihočeské turistické sezóny společně připravily Jihočeský kraj a město Tábor za finanční podpory Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ. Bohatý kulturní program, jenž se ponese ve znamení letošního husitského roku, vyplní mimo jiné různé sportovní, kulturní a společenské aktivity. Vlastní název jarního cyklovýletu Táborskem: „Husiti, jste doma? Aneb kolem kolem husitů“, zřetelně prozrazuje své zacílení.

„Husitský jih, to je více než 20 míst a měst, která si budou letos připomínat husitskou tradici a vyprávět o událostech, které se staly součástí nejen českých, ale i evropských středověkých dějin. Není proto pochyb, že pro zahájení hlavní letní turistické sezóny jsme si vybrali právě Tábor,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

V návaznosti na letošní 600. výročí upálení mistra Jana Husa zavede trasa výletu příznivce cykloturistiky na vrch Beránek nedaleko Mladé Vožice. Vrch Beránek byl v roce 1419 místem velkých setkání stoupenců Husových myšlenek.

Cyklisté si mohou vybrat ze dvou tras. První v délce 61 kilometrů vede přes Mladou Vožici a druhá o délce 39 kilometrů přes Chotoviny. Na vrchu Beránek je od 11 do 14 hodin připraven doprovodný program. Na dorazivší cyklisty čekají soutěže inspirované husitstvím. Registrace účastníku cyklovýletů proběhne od 9 do 10 hodin v Infocentru na Žižkově náměstí. Všichni registrovaní cyklisté obdrží drobný dárek. Účastníci v husitském ustrojení se mohou těšit na speciální bonus.

„Při zahajování turistické sezóny na jihu Čech jsme již tradičním partnerem Jihočeského kraje, nemůžeme proto chybět ani v Táboře, kde odstartuje hlavní část projektu husitského roku,“ konstatoval vedoucí Útvaru komunikace Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ Petr Šuleř.

Mimotáborští cyklisté, kteří se budou chtít husitského cyklovýletu zúčastnit, mohou do Tábora přijet speciálními cyklovagóny z Českých Budějovic a Písku.

V rámci projektu Jižní Čechy husitské připravil na podporu cestovního ruchu na jihu Čech zhruba 70 akcí. Například přednáškové cykly, konference, sympozia, oslavy, komponované a scénické prohlídky, koncerty, muzikál, historické festivaly, divadelní představení či rekonstrukce bitev.

Reklama

Výběr článků

Načítám