Hlavní obsah

V Sulislavi měli už 231. masopust, přijel i Mrazík

Novinky, Martina Sihelská

Jen dvě masky do stovky chyběly na 231. masopustu v Sulislavi. Rekord sta byl překonán před několika lety a zatím jen jednou.

Foto: Martina Sihelská

V Sulislavi řádily maškary už pod 231., podle tamní dochované kroniky.

Článek

„Tehdy přivezl jeden známý autobus plný maškar z Prahy, aby viděly masopust na vesnici. Tak nás bylo asi sto pět. Jinak chodí v průměru kolem sedmi až osmi desítek maškar. Dnes jich bylo devadesát osm, uvidíme, kolik jich dojde až do uličky smrti,“ řekl starosta obce Milan Strohschneider.

Na otázku, co je ulička smrti, se rozesmál. „No, to zdejší dobře znají. To úplně to úplně poslední zákoutí za rybníkem, kde průvod končí. Ovšem po všech těch štamprličkách tam každý nedojde,“ smál se starosta.

Masky byly různorodé, o největší rozruch se starala parta napodobující hrdiny z pohádky Mrazík. „Skvělé kostýmy jsme si půjčili v Plzni. Jezdíme sem k příbuzným, takže chodíme i na masopusty. Prosím, pozdravujte naše kolegyně z BITU, co sem nemohly. A napište tam, že naše baba Jaga Eva Jekyelková bývala vedoucí jídelny plzeňského gymnázia a že nám teď na masopusty vozí zbytky po studentech,“ smály se Marcela Řezníčková a Šárka Dýdeková ze Stříbra.

Přišlo 98 maškar a dvakrát tolik bylo diváků, co přišli na jukanou. „Je to jedinečná podívaná, někdy také jdeme v převleku, ale letos ne. Krásná tradice, beru s sebou i vnučku Terezku, aby to znala. Příští rok půjdeme zase v maskách,“ uvedla Jana Neverklová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám