Hlavní obsah

V srpnu startuje druhá etapa jubilejní výstavy přerovského muzea 100letá Republika

Novinky, Romana Nitková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

24. června skončila první část návštěvníky velmi kladně hodnocené výstavy „100letá Republika. Příběh jednoho města (1918–1948)“, a právě v těchto dnech pracovníci přerovského muzea intenzivně připravují její druhou, stejnojmennou část, která je uvede do let 1948–1992.

Foto: Iveta Juchelková

Výstava 100letá Republika. Příběh jednoho města (1918-1948) Muzeum Komenského v Přerově, p.o.

Článek

Začátek druhé části výstavy návštěvníky zavede nejen do období poválečné obnovy města, ale také likvidace soukromého vlastnictví a politických procesů.

„Stejně tak, jak se zásadně změnila společenská situace, tak se měnila i tvář města a tento významný aspekt rovněž zohledníme v našem instalovaném „městě“. Pozorní návštěvníci první části výstavy tak budou moci zjistit, co nám ze „starého Přerova“ zůstalo a co se proměnilo.“ prozradil kurátor výstavy Mgr. Petr Sehnálek.

Podobně jako v první etapě, i nyní budou představeny výrobky významných přerovských podniků dané doby. Pohled do bytové kultury konce 50. a průběhu 60. let odhalí „zmodernizované“ pokoje staršího „činžovního domu“. K dispozici bude i “ obchod smíšeným zbožím“, kde si budou návštěvníci moci prostřednictvím zábavné hry vyzkoušet, zda se jim z připraveného nákupního seznamu podaří koupit vše a zároveň si na uvedených příkladech cen zboží a služeb propočítat, co všechno se tehdy dalo pořídit z průměrné výplaty.

„Výkladní skříně teď již znárodněných „obchodů“ se znovu zaplní zbožím a vytvoří tak základní představu o módě a stylu 60.–70. let. Rozhodně nemůžeme opomenout „zlatá šedesátá“ ani ve filmu, hudbě a literatuře, k čemuž nám dokonale poslouží „klub pracujících“ – dřívější kavárna u fotoateliéru,” uvedla Mgr. Kristina Sehnálková, autorka výtvarného řešení výstavy.

Éru oteplení vystřídá okupace vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 v Kruhovém sále. Nastupující dobou normalizace se návštěvníci postupně přesunou do posledního sálu, kde budou mít možnost postavit se ke dřezu v „kuchyni“ přelomu 70. a 80. let, nebo se začíst do časopisů v „obývacím pokoji“ z téže doby. 

Prezentaci „předlistopadového“ školství zajistí „školní třída“, kde bude možno usednout do lavice, vyzkoušet si práci s pomůckami či si nad učebnicemi zavzpomínat na vlastní školní léta. Konec 80. let znamená také konec „vlády jedné strany“, proto i závěr výstavy bude patřit přerovskému prožívání „sametové revoluce“, ale nejen jemu. „Dotkneme se i ožehavého tématu ekologie a dopravní situace,” upřesnil Petr Sehnálek.

U příležitosti oslav státního svátku 28. října bude uveden na knižní trh katalog z pera kurátora výstavy Mgr. Petra Sehnálka, mapující sto let republiky v Přerově na pozadí obou výstav 100letá Republika. Příběh jednoho města.

Rozsáhlou celoroční jubilejní výstavu finančně podpořilo Ministerstvo kultury, Olomoucký kraj, Statutární město Přerov, společnost Precheza a.s. a DPOV a.s.. 

Rozsáhlou celoroční jubilejní výstavu finančně podpořilo Ministerstvo kultury, Olomoucký kraj, Statutární město Přerov, společnost Precheza a.s. a DPOV a.s.. 

Slavnostní vernisáž výstavy se uskuteční ve  čtvrtek 16. srpna od 17 hodin v prostorách přerovského zámku. Výstava bude dále přístupná od pátku 17. srpna denně mimo pondělí až do soboty 17. listopadu a stejně jako v její první části se i nyní lze těšit na lektorovaný edukační program, jehož autorkou je muzejní pedagožka Mgr. Jana Trtíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám