Hlavní obsah

V sobotu odstartuje ve Zlíně první městský půlmaraton

Novinky, Kateřina Martykánová

V sobotu 28. května proběhne ve Zlíně první ročník festivalového půlmaratonu, který je součástí doprovodného programu Zlín Film Festivalu. Zájem běžců je obrovský, na registraci zbývá několik hodin.

Foto: Běh Zlín
Článek

„Jen něco kolem stovky startovních čísel je momentálně k dispozici pro zájemce o účast v historicky prvním zlínském půlmaratonu,“ upozorňuje hlavní produkční Zlín Film Festivalu Aleš Zábojník a dodává: „V tuto chvíli je pravděpodobné, že kapacita 1000 běžců bude naplněna. Registrace končí už 25. května.“ 

Startérem hlavního závodu budou primátor Miroslav Adámek a prezident festivalu Čestmír Vančura. Tisícovka závodníků vyrazí na trať z náměstí Míru přesně v 16:00 hodin. Nebudou mezi nimi chybět ani významní místní sportovci - úspěšný triatlet Petr Vabroušek, držitel nejlepšího maratonského času ve Zlínském kraji Vlastimil Bukovjan, fotbalisté FC Fastav Zlín, nebo hokejisté HC PSG Zlín.

V souvislosti s trasou závodu bude v některých úsecích omezena doprava a také linky MHD budou odkláněny. „Rádi bychom upozornili motoristy i ostatní obyvatele města, že na této trase se v době mezi 16:00 až 19:00 vyskytnou dopravní omezení a požádali je o trpělivost,“ říká spolupořadatel závodu Bohuslav Komín z organizace Běhy Zlín.

Pro všechny účastníky běhu je v cíli připravená kromě jiného i originální pamětní medaile – pro ženy skleněná, pro muže mosazná. „Nejúspěšnější běžci a běžkyně pak obdrží krásnou a unikátní medaili od zlínského sochaře Radima Hankeho a zajímavou finanční prémii,“ uvádí prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura.

Speciálně pro děti, jejich rodiče, juniory nebo prostě ty, kteří si netroufají na delší tratě, je určený festivalový rodinný běh na 1400 m. Ve 14:00 jej odstartuje Milan Krupička, člen festivalového štábu a syn vítěze závodu Baťových atletů z roku 1941. Emil Zátopek, tehdy ještě neznámý běžec, který tímto závodem odstartoval svou závratnou kariéru, byl v tomto závodě až druhý.

„Počet běžců je i v tomto závodě limitován 300 startovními čísly. Přestože je možné se hlásit i na místě těsně před závodem, chceme upozornit, že zde se startovní listina velmi rychle plní,“ doplňuje Aleš Zábojník. I zde na závodníky čeká v cíli medaile, tentokrát perníková.

Pět minut před startem hlavního závodu, tedy v 15:55 se na trať vydají také Černí koně. Závod handicapovaných cyklistů je součástí oficiálního závodu Českého poháru silničního handbike 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám