Hlavní obsah

V Senátu se jednalo o celoživotním vzdělávání na venkově

Novinky, Ivo Šašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 24. dubna se v Senátu Parlamentu České republiky uskutečnil druhý ročník odborné konference Moudrým lidem škola nikdy nekončí aneb Aktuální problémy vzdělávání na venkově.

Foto: Radana Šašková

Pohled do jednacího sálu Senátu v době konání konference

Článek

Konferenci pořádala Stálá komise Senátu pro rozvoj venkova a záštitu nad ní převzali její místopředseda senátor Jiří Šilar a děkan Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze Martin Pelikán.

Provozně ekonomická fakulta byla zároveň i jedním ze spolupořadatelů konference, dalšími byly místní akční skupiny Železnohorský region a Pošumaví. Konference se zabývala možnostmi, které jsou v současné době k dispozici pro systémové celoživotní vzdělávání v marginálních venkovských oblastech.

Současný trend vylidňování venkova je možno, jak ukazují zkušenosti z Pošumaví, částečně omezit akreditovanou výukou v konzultačních střediscích veřejnoprávních univerzit v regionech. Lidé nemusí za vzděláním dojíždět, ale mohou získávat vědomosti od zkušených pedagogů přímo ve svém regionu. Neodcházejí tedy za výukou a nezůstávají ve větších aglomeracích, kde jsou sídla univerzit.

V Železnohorském regionu a i v Pošumaví hraje nezastupitelnou úlohu virtuální univerzita třetího věku, která umožňuje seniorům i z velmi malých sídel plnohodnotně se vzdělávat za pomoci moderních informačních technologií.

Na konferenci byl naznačen i trend dalšího vývoje pro rovné příležitosti v přístupu ke vzdělávání ve venkovských oblastech v porovnání s většími městy právě pomocí informačních a komunikačních technologií. Je zde široké pole příležitostí ke spolupráci univerzit a venkovských základních a středních škol v provozování a využívání internetových aplikací založených na společných etalonech dat ve standardizovaných databázích.

K dokreslení portfolia vzdělávání od předškolních dětí, žáků základních škol a volnočasového vzdělávání byly představeny projekty Místních akčních plánů rozvoje vzdělávání pro ORP Klatovy, Horažďovice a Sušice.  

Možnost vystoupit na konferenci dostali i ředitelé neziskových organizací zaměřených na mimoškolní celoživotní vzdělávání. Z Pošumaví se jednalo o Úhlavu o.p.s., která nejen provozuje širokou škálu vlastních vzdělávacích projektů zaměřených jak na mládež, tak i na lidi v produktivním věku a seniory, ale úzce již 15 let spolupracuje s provozně ekonomickou fakultou na provozování jejího konzultačního střediska v Klatovech.

Mladoboleslavská společnost Služby a školení MB z.ú. zase vytváří výukové programy pro celé spektrum obyvatel ve městě i v regionu. Konference v Senátu ukázala na nezbytnost dalšího rozvoje a podpory celoživotního vzdělávání na venkově, aby byla dodržena zásada rovného přístupu ke vzdělávání a nedocházelo k jeho masivnímu vylidňování.

Spolupráce veřejného sektoru zastoupeného především univerzitami a samosprávou s neziskovým sektorem může tomuto trendu pomoci, pokud budou dodrženy zásady odbornosti a vzájemného respektu, což se daří jak v Pošumaví, tak i Železných horách. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám