Hlavní obsah

V Rokycanech rozdávali skauti na Štědrý den Betlémské světlo

Novinky, Jaroslav Kreisinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také v Rokycanech se stalo tradicí, že na Štědrý den rozdávají skauti všem lidem Betlémské světlo. Bylo tomu tak i o letošních Vánocích.

Foto: Jaroslav Kreisinger

Předávání Betlémského světla v Rokycanech

Článek

Desítky lidí přicházely ve středu dopoledne do prostor sboru Českobratrské církve evangelické v Jiráskově ulici, aby si odnesly do svých domovů světélko míru, lásky a porozumění, které je zažehnuté v rodišti Ježíše Krista v Betlémě.

V evangelickém kostele rozdávali od 9 hodin všem příchozím posvátné světlo rokycanští skauti. Zájemci si odnášeli zapálený plamínek v přinesených lucernách či jiných nádobách do svých domovů.

„Chodíme si pravidelně každý rok do kostela na Štědrý den pro Betlémské světlo. Je to pro nás tradice, která neodmyslitelně patří k našim Vánocům,” řekla paní Marie z Rokycan.

Novodobá tradice Betlémského světla se začala psát v roce 1986 v Rakousku a postupně se rozšířila po celém světě. Mottem letošního ročníku je citát z Bible Sdílení štěstí vám přinese pokoj. Ten, jehož život je plný radosti, neublíží nikomu jinému. Člověk, který má radost z rozmanitosti, se těší také z rozmanitosti světových kultur. V místech, kde hlad je součástí každodenního života, přetrvává bolest a násilí. Jestliže máte dostatek jídla, že se o něj můžete podělit, můžete posílit nejen tělesno, ale také poskytnout dostatek energie k upevnění míru.

V letošním roce vyrazili pro Betlémské světlo do Vídně zástupci z dalších 24 zemí. Ekumenická bohoslužba proběhla v sobotu 13. prosince ve vídeňském evangelickém kostele Gustav Adolf Kirche. Tradičně světlo převzali a do České republiky dovezli skauti z Brna. Následující sobotu jej pak rozvezli vlaky po celé zemi.

V Rokycanech čekali na své kolegy skauti ze střediska Rarášek, aby světýlko od svých kolegů převzali. Zájemcům, kteří čekali na vlakovém nádraží, plamínek ihned zapálili a ty si ho následně mohli odnést do svých bytů.

Poté bylo rozvezeno do dalších míst Rokycanska, aby i tam si lidé na Štědrý den světlo zapálili a ve svých domovech rozsvítili.

Reklama

Výběr článků

Načítám