Hlavní obsah

V říjnu Ostrava ožije loutkářským uměním

Novinky, Josef Zajíc

Od 4. do 9. října ovládnou centrum Ostravy loutky. Bude se totiž konat 11. bienále mezinárodního loutkářského festivalu Spectaculo Interesse, které pořádá Divadlo loutek Ostrava.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava ožije loutkařským uměním. 22.9.2015 Divadlo loutek Ostrava . Mráček a Mračoň.

Článek

Festival Spectaculo Interesse, který se bude konat od 4. do 9. října v Ostravě,  patří v oblasti loutkového divadla k nejvýznamnějším akcím ve Střední Evropě.

Je to výběrová soutěžní přehlídka nejvýraznějších loutkářských inscenací z celého světa. Z přibližně 150 zhlédnutých představení vybrala dramaturgická rada 18 soutěžních titulů, které se odehrají na hlavní a alternativní scéně Divadla loutek (DLO) či v sousedním multižánrovém centru Cooltour.

Pro dramaturgii festivalu Spectaculo Interesse je specifický důraz na smysluplnou uměleckou práci s loutkou či objektem, na níž současné loutkové divadlo doma i ve světě často rezignuje.

Na letošním ročníku se představí umělci z jedenácti zemí tří kontinentů - Kanady, Izraele, Francie, Španělska, Finska, Slovinska, Maďarska, Německa, Polska, Slovenska a České republiky.

„Divadlo loutek Ostrava bude hrát na festivalu představení Marvin a Vlku, dobré chutnání!, jakožto pořadatel ovšem mimo soutěž. Diváci budou mít možnost zhlédnout 30 představení a zúčastnit se 8 doprovodných akcí,” sdělila Lucie Míčková, marketing a PR Divadla loutek.

Festival se koná pod záštitou prvního náměstka primátora statutárního města Ostrava Ing. Lumíra Palyzy a hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka.

Záštitu převzalo také Velvyslanectví Kanady, Velvyslanec Francouzské republiky, Velvyslanectví Státu Izrael, Velvyslanec Maďarska v Praze, Velvyslankyně Polské republiky v České republice a Generální konzul Polské republiky. Garantem festivalu je České středisko UNIMA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám