Hlavní obsah

V rámci celostátní přehlídky České ručičky uspěly i ty studentské

Novinky, Jana Melicharová

Střední škola – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky se stala pořadatelem krajského kola Soutěže odborných dovedností pro žáky učebního oboru Nástrojař

Foto: Jana Melicharová

Pracovní soutěžní soustředění

Článek

Polovina března je ve SŠ – PVC v Dobrušce již čtvrtým rokem spojena s krajskou soutěží odborných dovedností pro studenty tříletých strojírenských oborů. Také letos tuto soutěž vyhlásil Cech KOVO ČR jako součást celostátní přehlídky České ručičky. V uplynulých ročnících byla soutěž věnována učebním oborům Strojní mechanik a Obráběč kovů. Letos poprvé se soutěže zúčastnili studenti 3. ročníků nejprestižnějšího oboru mezi strojírenskými obory, a to oboru Nástrojař.

Ředitel školy Ing. Vladimír Voborník k soutěži řekl: „Jsem rád, že se letošní ročník stal soutěží celonárodní, i když v názvu figuruje krajské kolo. Obor Nástrojař je totiž tak prestižní, že se vyučuje pouze na několika školách v celé republice, proto se studenti z jiných učebních oborů této soutěže nemohou zúčastnit. A tak paradox je v tom, že se vítěz krajského kola stal i vítězem toho celorepublikového, neboť už neměl kam postoupit.“

Vedoucí soutěže Marian Kubala už jenom dodal: „Letošního ročníku se zúčastnilo 18 soutěžících z devíti škol ze čtyř krajů, kteří soutěžili nejen v kategorii jednotlivců, ale i v kategorii dvoučlenných družstev. Soutěž byla dvoudenní, první den byl věnován prověření praktických dovedností, kdy měli soutěžící za sedm a půl hodiny vytvořit výrobek podle výkresové dokumentace, kterou jsme jim zadali. Letos to byla svěrka, ke které všichni dostali polotovar rozložený na 21 dílů, které si museli podle výkresů upravit a celou svěrku složit. Druhý den pak na jeden a půl hodiny soutěžící zasedli do školních lavic k ověření teoretických dovedností v písemné části složené z šesti otevřených a dvaceti pěti testových otázek.“

Hodnotitelská komise v samém závěru soutěže neměla jednoduchou práci, neboť všichni zúčastnění předvedli, že jsou a budou opravdu mistry ve svém oboru, jehož absolventi na našem trhu práce tak chybí. Vítězem se stal Tomáš Vodička ze SPŠ, SOŠ a SOU z Hradce Králové. V družstvech pak zvítězilo družstvo ze stejné školy.

Na závěrečném slavnostním předávání cen v malém sále Společenského centra–Kino 70 ředitel školy V. Voborník všem zúčastněným poděkoval za důstojný a klidný průběh celé soutěže a zvlášť také učitelům odborného výcviku ze své školy, bez kterých by soutěž nemohla proběhnout. Jeho dík také směřoval k hlavním sponzorům soutěže, kterými bylo město Dobruška zastupované starostou města Ing. Petrem Lžíčařem a firma KBA – Grafitec, kterou v malém sále zastupoval Ing. Zděněk Forejtek.

P. Lžíčař všem předal Pamětní listy jako památku na dnešní úspěšný den a Z. Forejtek zase ocenil znalosti a dovednosti soutěžících a nabídl jim okamžité uplatnění ve firmě. Díky těmto sponzorům škola zajistila jako hlavní ceny velmi kvalitní značkové nářadí, které budoucím nástrojařům udělalo určitě radost.

Zvláštní cenu pak dostala studentka z PSŠ Letohrad Daniela Hynková, která našla odvahu a šla studovat ryze mužský obor Nástrojař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám