Hlavní obsah

V Rakousku lze prožít dovolenou plnou kuriozit

Novinky, Jiří Šmucler

Dvojitou duhou začalo v salcburské oblasti léto a dětem prázdniny. Příroda kypí po deštivých dnech svěžestí a místní obyvatelé jsou v očekávání dobré turistické sezóny. Turisté jsou vítáni festivaly vína, výstavami květin a vyšňořenými domy.

Foto: Jiří Šmucler

Dvojitou duhou začalo léto v Horním Rakousku

Článek

Kuriozity obvykle nachází turista v Rakousku tam, kde by je nejméně čekal. Na kopci nad jezerem Fuschlsee u prašné silnice stojí malá futuristická stavba - kaplička z roku 1998. Betonový skelet, prosklené průčelí a uvnitř barevná mozaika s tajemným názvem - K dobrému pastýři.

Festival vína v městečku Anif jižně od Salzburku nabízí roční vína (tedy ne úplně to pravé heuriger), zato s degustací, které neunikl nikdo z návštěvníků. Štědrý vinař Anton Havranek z Burgenlandu se pochlubil roční produkcí 2000 lahví vína, českými předky odněkud od Nepomuka a pochvalným článkem v Salzburger Nachrichten o svých dalších aktivitách ve spolku vinařů.

Česká stopa tím v Anifu nekončila. Každý festival vína je doprovázen bohatou nabídkou sýrů a uzenin, a také lidovou hudbou k navození dobré nálady a k patřičné konzumaci. A ejhle - čtveřice muzikantů oblečená do alpských horalských oděvů vyhrává zvesela známé středoevropské písně, ale těch českých slov v písních je podezřele mnoho. Snad ani místní netuší, že jim vyhrává česká kapela Motovidlo z Prahy 5 střídavě hrající na vozembouch, akordeon, saxofon, klarinet a flétnu - viz video.

Jedno z nejmalebnějších míst v Rakousku je Wolfgangsee. Magická přitažlivost jezera je dána zejména rozmanitostí pobřeží, pěšími trasami po okolních horách a samozřejmě kulinářskou nabídkou v útulných horských boudách či tradičních hostincích. Jen pro zajímavost – svou obrovskou vodní kapacitou by Wolfgangsee vystačilo zásobovat obyvatele zeměkoule asi 4,5 dne. Tuto oblast prý již objevili bohatí oligarchové z východní Evropy a všechny volné nemovitosti skoupili.

A pokud navštívíte samotné městečko St. Wolfgang na břehu jezera a v místním chrámu objevíte obraz českého malíře J. Bílka, nesnažte se zjistit, jak se tento obraz se světským motivem dostal mezi obrázky svatých. Nikdo to neví.

Další kuriozitou jsou varhany z 18. století v barokním kostele sv. Martina ve městě Thalgau. Mezi píšťalami dvou manuálových varhan jsou zabudovány hodiny. Dá se říci – světový unikát. Tikání jsme neslyšeli, ale ukazovaly správný čas. A správný chlapík byl zřejmě i sv. Martin. Jako voják římské armády polovinu svého pláště věnoval mrznoucímu žebrákovi a druhý den se mu v tomto plášti zjevil sám Kristus…

Gmunden u jezera Traunsee má všechny atributy výletního městečka – zámek na jezeře i na souši, středověké centrum, solné léčivé prameny, galerie světoznámé keramiky, honosné vily z dob monarchie a radnici s keramickou zvonkohrou. A že nás v restauraci u jezera obsluhoval číšník Pavel s perfektní češtinou, již nás to ani nepřekvapilo.

Když jsme večer na statku vyprávěli našemu hostiteli o našich kuriózních setkáních, náhle si vzpomněl: „Náš předek a první vlastník tohoto statku v 18. století byl jakýsi Strobl a pocházel z Čech.”

Kdosi se k česko-rakouskému vztahu vyjádřil slovy: „Jsme jeden národ hovořící dvěma jazyky.”

Reklama

Výběr článků

Načítám