Hlavní obsah

V ráji brtnických ledopádů narazíte na indiánku Evu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kam se hrabe se svými kouzly berla Mrazilka na severočeské ledopády. Na malém kousku Národního parku České Švýcarsko uvidíte zázraky zmrzlé vody u Vlčího potoka, jaké u nás nemají obdoby. Obrovské ledopády, čiré i zbarvené. A možná natrefíte i na indiánku Evu. Chodí do lesa často na procházku.

Foto: Vratislav Konečný

Velký sloup - voda stéká po kmeni

Článek

Od osady Brtníky nedaleko Vlčí Hory se přes kopec prošlápnutou stopou zanoříte do lesa. Oblast se nachází nedaleko Krásné Lípy. Dá se jít i po asfaltce od nádraží. Cesta není nijak náročná, pády do sněhu a po ledu vás teprve čekají. Volte pořádnou obuv, nepromokavou, s velkými zářezy na podrážce, též hůlky nejsou jen špacírkovou pomůckou.

Těšil jsem se na lesní ticho, ale to se asi těšily i desítky dalších. Bylo nás na cestě hodně, ale zase si pokecáte, když už s vámi není žádný společník. Ledopády nabývají na známosti, a letos jsou „opravdu vypečené, Výsosti.“

Od Soví vyhlídky k Oponě

První zastavením je vyhlídkový bod známý jako Soví vyhlídka. Museli byste být opravdu opeřencem, údolí Vlčího potoka je zaborovicované, moc toho z této úrovně neuvidíte, lítat zřejmě neumíte.

V jeskyni pod ní už je ale výzdoba. Po pár stech metrech začíná přírodní teatrum. Že to klouže jak ďas, o tom se přesvědčujeme všichni, kdo se spouštíme k prvnímu obřímu ledopádu.

Opona v podkovovitém pískovcovém převisu váš přinutí zhluboka vydechnout. To poprvé řeknete: To je nádhera! Stovky rampouchů různé délky, pod nimi kusy těch popadaných. Na další metry ledu narazíte po protažení se úzkou dírou na skalní plošinu.

Na Brtnický hrádek jsem se nevydrápal, chtělo to mít na botách mačky, ale stejně tam nic moc neuvidíte. Minete Pruský tábor, plošinu, kde prý kdysi kvartýrovalo vojsko. Taky zde je to namrzlé.

Indiánka Eva u Vysokého sloupu

Z hřebene vede mírný sešup do údolí Vlčího potoka. Sníh je místy rozbředlý, pod tím namrzlo, takže o pády nouze není. Dole odbočíte vlevo, po pár stech metrech voda steklá ze skal do potoka, nyní zamrzlého, utváří převis zvaný Betlém. Je to další místo na kochání a focení. K Varhanám se stoupá asi dvě stě metrů.

„Uf!“, vydechl jsem překvapením -  v zatáčce se objevila nefalšovaná indiánka z České Lípy, Eva. „Jako indiánka se oblékám od svých 14 let, žiju i přírodním životem,“ říká nesmírně vitální žena v perfektně ušitém rudokožeckém oděvu. Za rok dovrší šestý křížek života, není to na ní vidět.

Po odfocení Varhan jdu zpět k největšímu, nejvyššímu brtnickému ledopádu. Ještě vpravo fotím Vlčí stěnku a pak již čeká zdejší obr Velký sloup. Více než 10metrová masa ledu podpírá převis. Jak to, že se udrží celistvá, že se nezlomí? Voda stéká po kmeni a  stále přirůstá.

Tady velké ledopády končí, ale cestou k Turistickému mostu a dál k Jeskyni víl, kterou jsem navštívil před pár dny, uvidíte rampouchů a krápníků nespočet. Nakonec po lesní asfaltce dorazíte do Kyjova, já to natáhl až do Doubice a v útulné Staré hospodě s výbornou kuchyní vzpomínal na tu krásu. Angličani u vedlejšího stolu tvrdili, že je sugar. Jo bylo to ledové sladké.  Nechoďte sami, o  zážitky je dobré se podělit na místě.    

Do Brtník se dostanete lokálkou z Krásné Lípy do Dolní Poustevny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám