Hlavní obsah

V Příbrami soutěžilo 400 mažoretek

• Aktualizováno
Novinky, Tomáš Vašíček

Regionální kolo Mistrovství Moravy a Čech v mažoretkovém sportu hostila v neděli 26. dubna příbramská sportovní hala. Celkově zde celý den soutěžilo na 400 mažoretek z 26 měst ČR. Závod spadá pod Majorettes Association Czech (MAC) a dívky bojovaly o postup na Mistrovství Moravy a Čech.

Foto: Tomáš Vašíček

Soutěžily i ty nejmenší mažoretky...

Článek

Účast byla opravdu velká. I divácky se letošní ročník zapíše jako velmi úspěšný. Sportovní halu zaplnili nejen rodiče a kamarádi, ale i další fanoušci mažoretkového sportu. A bylo opravdu nač koukat. Čtyři stovky mažoretek s náčiním baton (hůlka) nebo pom-pom (třásně) defilovalo v pestrobarevných uniformách a s profesionálním úsměvem.

Kdo by si myslel, že mažoretky jen pochodují na dechovou hudbu, velmi by se mýlil. Dnes je tento regulérní sport úplně jinde. Perfektní souhru s akrobatickými prvky totiž dívky předvádí při melodiích nejznámějších hitů od světových populárních interpretů a nechybí ani různé hudební koláže, které diktují dynamiku pohybů a dávají soutěži další ráz.

A porota má stále těžší úkol. Rozdíly se počítají i na desetiny bodu. Hodnotí se samozřejmě celkový dojem, práce s náčiním, synchronizace, ale též rytmus, zvolená hudba, obtížnost, přesnost a volba různě náročných prvků.

V Příbrami se předvedly mažoretky všech soutěžních věkových kategorií, což znamená zhruba od 5 do 18 let. Soutěžilo se ve větších formacích i v sólových provedeních. Kromě domácích mažoretek se klání účastnily výpravy z Prahy, Blatné, Dačic, Hradce Králové, Jirkova, Jaroměře, Pardubic, Písku, Telče, České Lípy a dalších měst. Právě mažoretky z České Lípy patřily při vyhlašování výsledků k nejšťastnějším, jelikož se ve většině kategorií umístily na medailových pozicích. Několik medailí putuje také do Nového Boru či do Dačic.

Když už je řeč o práci poroty, sluší se doplnit její složení. V porotě zasedly: mezinárodní porotkyně Marta Štěpánková a Olga Korytárová, Erika Marethová a Soňa Lorenzová jako technická porotkyně. Na soutěž dorazila také prezidentka MAC Dagmar Kubíčková. Mezi finanční partnery akce patří také město Příbram. Soutěž slavnostně zahájil jeho starosta Jindřich Vařeka. K mažoretkám promluvil též příbramský zastupitel Juraj Molnár, který zároveň z pověření hejtmana Miloše Petery předal vedoucím výprav dárky od Středočeského kraje. 

„Jsem velmi rád, že se této akce mohu zúčastnit již potřetí. Chtěl bych vám popřát mnoho úspěchů a úsměv na tváři. Pan hejtman Miloš Petera všem přeje radost ze sportu bez úrazu,” řekl na úvod akce Juraj Molnár.

Na závěr ještě výsledky sólové soutěže. První místo vybojovala Anna Hurtová (tým Rytmic Česká Lípa), druhé místo obsadila Lenka Kotvová (Praha - Exploze) a bronzovou medaili získala příbramská Kristýna Harásková SEVENSPORT Příbram).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám