Hlavní obsah

V Příbrami se uskuteční festival živých soch

Novinky, Jitka Doubravová

V Příbrami se konalo už leccos, ale tohle ještě ne. Pražská ulice se 22. září změní ve španělskou Las Ramblas. Tedy ulici plnou živých soch.

Foto: Zdeňka Rylka Dovályová

Ukázka z festivalu žicých soch v Kroměříži

Článek

S nápadem přišla příbramská agentura, která v Příbrami pořádá spoustu kulturních akcí. „Dlouho jsme přemýšleli, jak oživit Pražskou ulici. Vzhledem k prostoru by nebylo úplně šťastné uskutečnit tu festival hudebního typu, ale když jsme narazili na tohle, přišel nám ten nápad dokonalý. V Pražské bude pořádně rušno,“ vyjádřil se organizátor Petr Větrovský.

Podobný festival se konal v měsíci květnu v Kroměříži. Navštívilo ho kolem dvaceti tisíc návštěvníků a nestačili se divit. „Takovou podívanou ještě žádné město nezažilo,“ psala přední česká média.

A Příbram nyní bude druhým městem, které to zažije na vlastní kůži. „Vzhledem k tomu, že bydlím v současné době nedaleko, tak do Pražské ulice chodím skoro denně. Mrzí mě, že je tak osiřelá. Pamatuji si, jak jsme tam jezdili nakupovat s rodiči, když jsem byl malý a jak to tam žilo. Touto akcí zkusíme Pražské ulici vrátit život,“ dodal Petr Větrovský.

„V zahraničí je to běžný druh pouličního umění. U nás to zatím tradici nemá. Z pohledu diváka jsou zajímavé jak sochy statické, u kterých je třeba ocenit schopnost minimálního pohybu, tak dynamické, u nichž jsou gesta a mimika tím, čím konkrétní socha diváka zaujme, pobaví, nebo přitáhne jeho pozornost,“ vysvětlila za herce v podobě soch Zdenka Rylka Dovályová.

Festival se koná v dopoledních hodinách, kdy jsou otevřeny všechny obchody v Pražské ulici, tedy od 9 do 12 hodin. Připraveno je tematické malování na obličej pro děti a další doprovodný pouliční program. Zároveň také můžete hlasovat o nejlepší sochu, která bude následně vyhlášena ihned po skončení akce.

Nenechte si ujít jedinečnou neopakovatelnou akci světového formátu. Vstupné se samozřejmě neplatí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám