Hlavní obsah

V Přepychách posvětí nový zvon a oslaví 140 let hasičů

Novinky, Dana Ehlová

V Přepychách vrcholí přípravy na další velkou akci. Je naplánována na sobotu 28. července a celý den se ponese ve slavnostním duchu. Bude totiž patřit především obnoveným zvonům v kostele sv. Prokopa a dobrovolným hasičům, kteří slaví 140 let založení svého sboru.

Foto: SDH Přepychy (archiv)

Sbor dobrovolných hasičů z Přepych na Rychnovsku oslaví 140 let.

Článek

Odevšad viditelný kostel sv. Prokopa prochází v posledních letech velice významným období. Nejdříve byl díky celkové obnově vrácen původní hlas královskému nástroji na kůru, poté se především zásluhou vedení obce a starostky Zdeňky Seidelové dostaly na řadu zvony, které, až se rozezní, pro změnu vrátí hlas zvonici.

Oslavy vypuknou v 10 hodin, kdy v dominantě Přepych začne mše celebrovaná pomocným biskupem královéhradeckým, generálním vikářem Josefem Kajnekem. Během ní bude slavnostně posvěcen nový zvon, který obec Přepychy nechala odlít v holandském Astenu zvonařským mistrem Petrem Rudolfem Manouškem.

Ten následně zavěsí do kostelní věže, kde byly mezitím zrekonstruovány i dva stávající, pět set let staré zvony, patřící mezi nejcennější památky v obci. Nový kus dostane symbolicky jméno sv. Jiří, což souvisí s tím, že jedním z prvních dárců se stal Jiří Strach, režisér oblíbených filmů Anděl Páně.

Právě on se vloni stal navíc členem dobrovolných hasičů v Přepychách, a tak jistě nebude chybět v průvodu, který se pak vydá od kostela k hasičské zbrojnici. Tam dojde k vysvěcení zcela nové stálé expozice s historickou hasičskou technikou.

„Mimo historické stříkačky tam budou k vidění dobové uniformy, přilbice, nářadí a náčiní, poháry, diplomy a vedle toho  i historické kolo s hadicí. Bude to jistě zajímavé,” vystavila pozvánku k účasti starostka Přepych Zdeňka Seidelová.

Od 13 hodin zpestří slavnost zajímavý program s ukázkou požárního útoku dětí, zásahu profesionálních hasičů, psovodů Policie ČR. Vystavena bude technika používaná policií i složkami záchranného systému. Představí se i mažoretky a Veselá muzika Zdeňka France z Moravy. Celý den zakončí taneční zábava se skupinou Song.

Reklama

Výběr článků

Načítám