Hlavní obsah

V Přepychách dokázali, že plout může téměř všechno

Novinky, Dana Ehlová

Poslední srpnová sobota patřila v Přepychách už tradiční a divácky velice oblíbené akci netradičních plavidel s názvem O přepyšské kormidlo. Stylová hudba, výborné občerstvení, břeh rybníka zaplněný fanoušky, a především pozornost budící, plavby schopná tělesa a posádky, to byly Přepychy 25. srpna.

Foto: Dana Ehlová

Asterix s Obelixem, které navíc na palubě podporoval čtyřnohý Idefix.

Článek

Zatímco ve stejném čase pádlovali na mistrovství světa v portugalském Montemor-o-Velho nedaleko Atlantiku naši kanoisté a kajakáři na supermoderních a superlehkých lodích, v nichž prý amatér udrží rovnováhu jen pár vteřin, jako o život a díky tomu sbírali blyštivé kovy, na rybníku Dvorský v Přepychách řešili účastníci závodu O přepyšské kormidlo úplně jiné věci. V „honbě“ za body museli co nejvíce zaujmout diváky a porotu nejen designem netradičního plavidla, ale i kreativitou při jeho „pohonu“ přímo na vodní hladině.  

Už názvy plavidel - Nevinní, Krakonoš a Trautenberk, Včelky, Ať žijí duchové v kategorii do 15 let a Houmeles, Převozník Charón, Protiklady, Asterix a Obelix a Batman v kategorii starších - mnohé vypovídají.

Byla to přehlídka obrovské nápaditosti realizované zlatými českými ručičkami i hlavičkami do nejmenších detailů. A tak na vodu vyplula středověká klec s nevinně odsouzenými, prosícími o milost, celá Krakonošova říše i s pupkatým Trautenberkem, včelky na louce plné voňavých květinek a také opevněný hrad Brtník hlídaný dravcem. 

V dospělácké kategorii se váhavě odpoutal od břehu se svým bivakem v podobě kontejneru, který však kvůli dostatečnému ponoru musel dokonce zčásti naplnit vodou, odporně páchnoucí bezdomovec. Koráb démonického převozníka mrtvých Charóna pro změnu budil obavy, zda se během plavby po rybníku nerozpadne. To černobílé protiklady vymezenou trasou doslova proletěly, bravurou upoutali i Asterix s Obelixem, které navíc na palubě podporoval čtyřnohý Idefix. Závod vyvrcholil představením padoucha Jokera s plavidlem Batman, z něhož by měl bezpochyby radost sám velký myslitel Archimédés.

Nutno dodat, že účastníky závodu podporovalo nejen velmi početné publikum, ale i jimi předem zvolené a všeobecně známé skladby, které celkový dojem ještě umocňovaly.

A protože pořadatelé ze spolku ProPřepychy myslí opravdu na všechno, dbal na bezpečnost osádek plavčík, jemuž sekundovala všemi barvami hrající husa, a v cíli je vítal hastrman s tekutinami na doplnění předtím vydané energie.

Koho porota složená ze zástupců místních spolků (myslivců, hasičů, včelařů, sportovců a zdravotníků) ocenila největším počtem bodů, není tolik důležité, přesto se sluší uvést, že zvítězila plavidla nazvaná Ať žijí duchové a Asterix a Obelix. 

Reklama

Výběr článků

Načítám