Hlavní obsah

V předvečer Filipojakubské noci vyrazily děti z Olešníku na pohádkovou cestu

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pohádkovém duchu si užily předvečer Filipojakubské noci desítky dětí z Olešníku na Českobudějovicku. Čarodějnickou cestu s osmi soutěžními stanovišti uspořádaly v neděli 30. dubna pro předškoláky a malé školáky Olešnické maminy spolu s obcí a Jadernou elektrárnou Temelín.

Foto: Petr Pokorný

Předvečer Filipojakubské noci prožily děti z Olešníku na Pohádkové cestě.

Článek

„Cestou, na níž potkají čarodějnici, Červenou Karkulku, Sněhurku, vodníka, včelku Máju, Vilíka, Makovou panenku, strašidla, klauny a jiné postavy z pohádek, se děti učí dopravní značky, chytají ryby, stříkají vodu na terče, vystřihují netopýry, poznávají různé předměty po hmatu a podobně. Především jsou však venku na vzduchu a dnes i na slunci spolu se svými rodiči a kamarády. Současně je to příjemné sousedské setkání celých rodin,“ uvedla Dana Kuboušková, vedoucí učitelka olešnické mateřské školy, která „jakoby z oka vypadla“ Saxaně, čarodějnické dívce na koštěti.

Děti dvouhodinová procházka a aktivity v okolí olešnického sportovního areálu unavily, takže rodiče se o pár hodin později mohli věnovat akci dospělých, pálení čarodějnic a stavění májky, tradičním lidovým zvykům, které v Olešníku poctivě dodržují.

Noc na 1. května byla pokládána za magickou. Lidé kdysi věřili, že tuto noc se čarodějnice na prokletém místě, například na popravišti, slétají na čarodějnický sabat. Tato noc byla jedním z největších pohanských svátků. Lidé také věřili například v otevírání různých jeskyní a podzemních slují, ve kterých jsou ukryty poklady. Na ochranu před čarodějnicemi, původně před zlými duchy a démony obecně, se na vyvýšených místech zapalovaly ohně. Postupem času se z těchto ohňů stávalo „pálení čarodějnic“. Zapalovala se smolná košťata a vyhazovala se do výšky. Popel z těchto ohňů měl mít zvláštní moc pro zvýšení úrody. Tolik encyklopedie.

Nyní přítomnost. „Tyto tradiční akce jsou u nás pravidelnou součástí programu Oranžového roku v okolí temelínské elektrárny. Jde o velmi oblíbené události. Díky příspěvkům Skupiny ČEZ si můžeme dovolit jejich kvalitnější zajištění, ceny do soutěží, občerstvení a podobné věci, na něž by pouze obecní rozpočet nestačil. Elektrárna je naším klíčovým partnerem v mnoha ohledech,“ konstatoval starosta Olešníku Jaroslav Pavlica 

Obec má vlastní mateřskou školu, základní školu, rozšířenou a nově zmodernizovanou požární zbrojnici, víceúčelový sportovní areál, letní plovárnu, dětské hřiště i kulturní dům. Vše nové nebo zrekonstruované. Včetně veřejného osvětlení, chodníků a silnic.

„Naší výhodou je blízkost elektrárny, protože prakticky na všech zmíněných investičních akcích se Skupina ČEZ významně spolupodílela. To nemůžeme opominout, stejně jako podporu sportovních, kulturních a společenských akcí v rámci projektu Oranžového roku,“ zdůraznil Pavlica.

Obec Olešník, která leží asi devatenáct kilometrů severozápadně od Českých Budějovic, má zhruba 800 obyvatel. K centrální obci patří ještě dvě místní části, Chlumec a Nová Ves.

Reklama

Výběr článků

Načítám