Hlavní obsah

V pražské zoo uvidíte mláďata nejvzácnějších strak na světě

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco černobílých skřehotavých strak obecných (pica pica) poslední dobou všude enormě přibylo, krasky krátkoocasé jávské jsou na tom velmi špatně. V jejich domovině jich žije možná stovka, nejvýše však dvě stě padesát.

Foto: Václav Šilha
Článek

V zajetí se jich chová 29, z toho v Evropě 12. V minulém roce Zoo Praha získala párek těchto vzácných opeřenců. Ten na jaře vyvedl mladé, které od pátku lze vidět ve venkovní voliéře.

Smaragdové krásky krasky

„Krasky potřebují ke svému hnízdění klid, chovný pár proto žije v zázemí zoo. Dvě mláďata, která se vylíhla v březnu, jsou již však samostatná, a tak je dnes chovatelé přestěhovali do zázemí venkovní voliéry. Odchytu ptáků využili také k jejich prohlídce, zvážení a odběru vzorků potřebných k určení jejich pohlaví a prevenci. Obě odrostlá mláďata jsou ve velmi dobré kondici a váží 105 a 107 gramů. Jsou již téměř k nerozeznání od svých smaragdových rodičů, i když ještě mají poslední pozůstatky zářivě modrého zbarvení, které je pro mláďata tohoto druhu typické,“ informovala mluvčí zoo Jana Myslivečková.

Voliéra s kraskami se nachází poblíž Pavilonu tučňáků. Zde jsou místěny nejvíce ohrožené ptačí druhy z oblasti Indonésie, zejména Jávy, Sumatry a Bali, na jejichž záchranu pražská zoo realizuje řadu projektů.

Reklama

Výběr článků

Načítám